Читать «Дъщерите на мрака» онлайн - страница 10

Л. Дж. Смит

- Не! - Джейд подскочи и се премести защитнически пред тях, дращейки с нокти.

- Не по този начин. - Кастрел каза, обидено. - Не ям отпадъци. Виж, ако не се отървеш от тях по някакъв начин, Роуан ще разбере. За Бога, момиче ти си вампир. - добави тя когато Джейд притисна обездвижените тела към гърдите си. - Дръж се като такъв.

- Искам да ги погребем. - каза Джейд. - Трябва да имат погребение.

Кастрел размърда очите си и тръгна. Джейд уви малките трупове в якето си и тръгна на пръсти след нея. Лопата, помисли си тя. Сега къде може да има такава?

Държейки очите си отворени за Роуан, тя се замота из първия етаж. Всички стаи изглеждаха като хола: внушителни и елегантни. Кухнята беше огромна. Имаше отворена камина и навес зад задната врата за пране на бельо. Също така имаше врата, водеща към мазето.

Джейд започна да слиза непринудено надолу по стълбите. Не можеше да включи лампата, защото й трябваха двете ръце, за да може да държи котенцата. И, заради котенцата, тя не можеше да вижда краката си. Тя трябваше да усеща следващото стъпало с пръста на крака си. В дъното на стълбите пръстът й откри нещо меко, леко жилаво. Блокираше пътя.

Бавно Джейд изви врата си над якето и погледна надолу.

Тук беше леко осветено. Но това, което виждаше, приличаше на купчина от стари дрехи. Струпана купчина.

Джейд започваше да чувства, че нещо е никак наред. Тя побутна купчината с дрехи с единия си пръст. Леко се помръдна. Джейд си пое дълбок дъх и побутна по-силно. Беше едно парче. Претърколи се. Джейд погледна надолу, вдиша бързо за момент и изкрещя.

Добър, пронизителен, привличащ вниманието писък. Тя добави мисловно съобщение, телепатичния еквивалент на сирена.

- Роуан! Кастрел! Веднага елате тук!

Двадесет секунди по-късно осветлението в мазето се включи и Роуан и Кастрел нахълтаха шумно надолу по стълбите.

- Казах ви вече хиляда пъти. - Роуан казваше през зъбите си. - Не използваме нашите... - тя спря, гледайки надолу.

- Мисля, че е леля Опал. - каза Джейд.

Глава трета

- Не изглежда много добре. - каза Кастрел, надничайки над рамото на Роуан.

- О, Божичко. - каза Роуан и седна.

Пра-леля Опал беше мумия. Кожата й беше изсушена: жълто-кафява, твърда и гладка. Почти блестяща. И кожата беше единственото нещо, което беше останало по нея, само кожеста обвивка върху костите й. Нямаше никаква коса. Отворите за очите й бяха тъмни дупки, в които имаше изсъхнала тъкан. Носът й го нямаше.

- Горката леля. - Роуан каза. Кафявите й очи бяха мокри.

- И ние ще изглеждаме така, когато умрем. - Кастрел каза замислено.

Джейд тропна с крак.

- Не, вижте момичета! И двете пропускате всичко. Погледнете това! - тя посочи яростно към средата на мумията. Там, издавайки се над роклята със сините цветя и кафявата кожа, имаше гигантско парче дърво. Беше почти дълго, колкото стрела, удебелена в задния край и заострена, където изчезваше в гърдите на Леля Опал. Все още имаше следи от бяла боя от едната страна на дъската. Няколко други колове лежаха на пода.

- Горкото старо същество. - Роуан каза. - Сигурно ги е носела, когато е паднала.