Читать «Скринька з секретом» онлайн - страница 29

Всеволод Нестайко

Хтось уже потягся був до кнопки дзвінка. І тут Дениско вигукнув:

— Стривайте! Не дзвоніть!.. Будь ласка!..

— А що таке? — обернувся до нього кремезний дядечко.

— Вони сплять, мабуть… Вони всю ніч працювали… Я знаю… Бо моя мама теж…

— А-а… правильно… — погодився дядечко. — Мудра думка, дорогий товаришу. Подзвонимо пізніше.

Дениско ніколи не відчував себе таким дорослим… Йому дуже хотілося ще щось сказати, підкреслити, що й він причетний до цього казкового несподіваного дива на сходах, але нічого не придумав і лише сказав, наслідуючи діда Кирила:

— Отак!

— Правильно! — знову погодився кремезний дядечко.

Весь суботній день і весь суботній вечір мешканці верхніх поверхів працювали на сходах: мили, одчищали, фарбували… Вішали естампи (так, виявляється, називають оті кольорові картини під склом). То був такий веселий суботник, що любо глянути. Жарти, сміх, навіть пісні.

ї душею суботника була Зірчина бабуся Світлана Василівна. Вона керувала, причому так ненав’язливо, так обережно, що ніхто й не помічав, як вона керує. Кому тихенько підкаже. Кому жартівливо порадить, а в кого просто, сміючись, одбере валик з фарбою і сама почне фарбувати, показуючи, як треба. Не всі ж, ясна річ, уміють. А фарбувати, щоб не було ні плям, ні смуг — не така-то й проста штука.

Денискова мама теж брала участь у суботнику, хоч і не встигла як слід відпочити — це Дениско по очах бачив (він маму добре знав). Але на деяких поверхах своєї робочої сили не вистачало. Там уся сім’я на курорті, там хтось хворий, немічний. Доводилося допомагати. Дениско, звичайно, був поряд з мамою: підсобляв, подавав, що треба.

Мама захоплено вигукувала:

— Ну Світлана Василівна! От молодець! От придумала! От організувала!

Дениско не витримав і сказав:

— А нащо було влаштовувати оту таємницю? Не можна було просто сказати людям: «Давайте перефарбуємо сходи». А то дивись — у тебе які кола під очима від безсонної ночі. Вигадали таємницю — як діти.

— Ну що ти, синку! Спробуй умовити! У кожного ж свої плани на суботу. А тут усі побачили — і одразу засоромилися, що в нас така краса, а в них… Таємниця, синку, іноді дуже потрібна річ. Створює елемент несподіванки, як кажуть учені.

— Звичайно! — погодився Дениско. Що-що, а його агітувати за таємниці не треба.

Петро Кирилович, Зірчин дідусь, спеціально для суботника змайстрував пристрій для швидкісної механічної чистки кахля та плитки від засохлої олійної фарби. Це була оригінальна насадка на електро- дрель (замість свердла) з пухнастою сталевою щіткою. А оскільки будівельники позаляпували фарбою все, що тільки могли, й оскільки ніхто, крім Петра Кириловича, користуватися тим пристроєм не вмів, то його весь час гукали і він буквально бігав з поверху на поверх.

Кожного разу, пробігаючи повз Дениска, він привітно усміхався й підморгував йому. Після того епізоду з Піратом Петро Кирилович завжди приязно всміхався Денискові, але сьогодні його усмішка була особливою, — наче між ними існувала таємниця, дружня змова. А може, Денискові просто так здавалося. В усякому разі, він теж усміхався Петру Кириловичу у відповідь, а іноді дозволяв собі й підморгувати.