Читать «Друзі за листуванням» онлайн - страница 41

Оксана Лущевська

- Ось, - він розмахнувся у воді ногою, і солоні великі бризки потрапили на Ксеню.

Вона підійшла ближче.

- О-к-е-а-н... Тут і не поплаваєш... Схожий на море, але вдвічі, ні, втричі сильніший... - дівчинка по кісточки зайшла у воду.

Сильні хвилі вдарялися об берег і розліталися веселковими міріадами. Великі баклани метушилися на піску, залишаючи мокрі сліди.

Трохи далі, здавалося, небо зливалося з водою в єдину картину оксамитової величі.

- Ні кінця, ні краю, - розпростерла Ксеня руки.

- Обережно, - гукнув Ерік.

Велика синьо-зелена хвиля вдарила щосили й щедро облила Ксеню - сукня стала геть мокрою, а сандалі попливли в океан. Ксеня сторопіла. Зойкнула й хотіла кинутися за сандалями.

- Ти що? - зупинив її пан Семі. - Умить накриє з головою. Не треба.

- Але... Що ж тепер робити? - Ксеня зашарілася, і їй на очі накотилися сльози.

- Боса не поїдеш. Я свої їй дам! - заступився Ерік, але вдарила нова хвиля, і тепер і його сандалі попрямували за дівчачими.

- Ай! - прикрила рота Ксеня й знову хотіла бігти за сандалями.

- Куди? - пан Семі схопив її за руку. - Кажу - змиє!

- Але, але... - задихалася від хвилювання і сорому дівчинка.

- Все гаразд! - підбігла пані Розі з рушником - Годі вже, годі! Ви, мов каченята! - вона дістала із сумки якісь танки, схожі на домашні, - хоч і великі, - подала Ксені, - але зараз згодяться, як ніколи! А ти, ковбою, будеш босим. Ти звик, - сказала вона Еріку.

Ксеня помалу заспокоїлась.

Океан шумів свою пісню. І, здавалося, хвилювання саме якось минулося.

Вони ще посиділи край берега, дивуючись силі води, назбирали трохи океанських мушель і рушили до міста.

РОЗДІЛ 20. Цікавинки

Нью-Берн - одне з найстаріших міст штату! - розпочав тато Еріка. - Воно назване на честь столиці Швейцарії. Колись тут було багато швейцарців, але згодом вони поїхали, хоча дехто й залишився. Інше відоме місто нашого штату - Шарлот. Його інколи ще називають “містом королеви”. А наше містечко маленьке, однак у ньому багато таких цікавинок, яких ніде більше не знайдеш. Ми замовили трамвайний тур, ось ти все й побачиш.

Невеликий білий трамвайчик з розмальованими у хвилі бортами під’їхав ближче, люди порозсідалися на свої місця, і вони рушили вуличками, уздовж старовинних будинків, обсаджених туями.

- Це головна вулиця міста! - розповідав водій. - А далі палац, збудований ще у вісімнадцятому столітті. Там проживала не одна шляхетна родина! Тільки-но гляньте на їхні сади. Колись люди не будували палаців без садів...

- Майже як ми, - шепнула пані Розі. -Шкода, у нас не палац, однак сади відповідні!

- А це, - продовжував водій-гід, - національне кладовище, де поховані солдати, які боролися за незалежність; це - театр, який був лікарнею за часів громадянської війни, - вів чоловік під невпинні клацання фотокамер, - а ще далі -стоп! - він раптово зупинив трамвай, - місце народження Пепсі, де ми й утамуємо свою спрагу!

Ксені, як і іншим туристам, було цікаво розглядати старовинні пляшки з-під пепсі, слухати смішну музику, що лунала зі старого патефона - ту, під яку кружляли у танцях пани й пані, що колись жили в тому палаці!