Читать «Фіолетова загибель» онлайн - страница 50

Володимир Миколайович Владко

— Будь ласка, Меджі, ось для вас палатка, можете розташовуватися в ній, — вказав він на палатку Фреда. Джеймс дещо спантеличено простежив за рухом його руки, проте, відразу збагнувши, що це єдиний вихід, кинувся до чемодана:

— Ось я зараз віднесу ваші речі, Меджі! А Фред уже скоро прийде…

— І навіть із здобиччю! — посміхнувся Клайд.

Втім, Меджі не оцінила його дотепу. Вона рушила до палатки Фреда в супроводі Джеймса, який ніс чемодан, мов велику дорогоцінність. Його окуляри переможно виблискували, коли він, лишивши Меджі в палатці, повернувся до Клайда.

— Ну що, хіба не оригінальна дівчина? — захоплено мовив Джеймс. — Взяла та й приїхала, га? Чудово!

— До кого? — саркастично спитав Клайд і відразу ж таки пошкодував. Джеймс Марчі спочатку здивовано підняв брови, а потім, збагнувши в’їдливість запитання Клайда, тихо й сумно відповів:

— Н-ну, я розумію, Клайд… Звичайно, мене це зовсім не обходить, але ж вона таки чудова… якщо може отак взяти й приїхати, знайти нас… і вона така привітна…

Він замовк і більше нічого не сказав. І Клайд, дивлячись на зажурене обличчя Джеймса, на його раптом потьмянілі добрі очі, погляд яких він навмисно відводив убік, наче боячись, що Клайд прочитає в ньому його потаємні думки, — зрозумів, що Коротуну зовсім не байдужа Меджі Бейкер. А Джеймс, так само як і Клайд, розумів, мабуть, що в нього немає шансів, адже партію першої скрипки в цій грі виконує Фред Стапльтон.

— Слухай, Клайд, — раптом сказав Джеймс, — мені здається, що нам треба розповісти Меджі про плісень.

— Ти так думаєш? — неуважно відгукнувся Клайд, все ще думаючи про те, як ускладнюються часом взаємини між людьми. І зовсім невлад зауважив: — А все тому, що кожна людина уявляє себе центром всесвіту!

— Що?

Клайд побачив, як від його дивного зауваження брови Коротуна полізли вгору від щирого здивування. Він розсміявся.

— Ні-ні, Коротунчику, не звертай уваги! — сказав він. — Це я згадав нашу недавню розмову про всесвіт, людину і про те, як наморочиться в голові, коли дивишся в небо. Пам’ятаєш?

— Еге, — непевно відповів Джеймс. — А яке ж це має відношення до нашої теперішньої розмови?

— Дуже просте. Голова може паморочитися не лише від споглядання на небесні світила. Розумієш?

— Поки що — ні, — сказав Джеймс, недовірливо позираючи на Клайда.

— Брешеш, Коротун, прекрасно все розумієш! Наприклад, якщо дивитися на такі світила, як сині очі нашої знайомої на літеру «Меджі»…

— Облиш, б-будь ласка, ці д-дурні з-зауваження, — раптом розсердився Джеймс Марчі, войовничо висунувши вперед борідку, немов наїжуючись. — Я к-кажу тобі цілком с-серйозно, а т-ти… І взагалі, що за манера говорити так про дівчину — «на літеру Меджі»!.. Зовсім неповажливо! — Він скоса поглянув на палатку Фреда, наче Меджі Бейкер могла почути їхню розмову.