Читать «Злий» онлайн - страница 196

Леопольд Тирманд

— Правильно, — згодився Льова. В нього миттю змінився вираз обличчя. — Все в порядку, пане голово, все з порядку, — заспокоював він, — щоб я не мав здорових дітей, якщо ви, пане голово, зараз не будете задоволені.

— Що таке? — коротко спитав Меринос.

— Непогано виходить, — обличчя Льови сяяло. — Ви, пане голово, дасте мені тридцять тисяч злотих і побачите, що за радість…

— Для чого тобі? — кинув Меринос.

Зільберштейн з мудрою меланхолійністю похитав головою.

— Я вам скажу: тепер це не модне діло, але я забобонний, як темний селянин. Тьху, тьху, щоб не наврочити… Я вірю, як щастить, то щастить з самого початку. Як фартить, то фартить одразу. — Льова витяг з кишені пачку цигарок і почастував Мериноса. — Закуріть, будь ласка: «Сєвєрная Пальміра», дуже хороші цигарки. Минулого тижня кілька десятків пачок штангісти привезли з Москви…

— А на чому там тобі фартить? — спокійно запитав Меринос, беручи цигарку.

— Поплюйте, пане голово, щоб не наврочити… — обережно застеріг Льова. — Не треба про це надто багато говорити. Досить, що щастить з самого початку, а як дасть бог, буде так і до кінця. Мені один обіцяв тисячу квитків, — нарешті видавив Льова з себе.

Меринос свиснув.

— І за них ти хочеш тридцять кусків? Ого… — здивувався він.

— Ой, пане голово, будьте ж людиною! Треба дати людям жити чи ні? В мене є один хлопець, він має доступ До надрукованих квитків. І лише сьогодні, бо завтра квитки будуть покладені в сейф і підуть на розподіл. Хлопчина теж має намір щось заробити, отож він і звернувся до мене під великим секретом. Хоче просто поцупити тисячу штук. Каже, є така можливість; цей номер йому пройде. Та, зрештою, що мені до цього? Якщо у нього вигорить, ми візьмемо цю тисячу, правда ж? — Льова схилився до Мериноса і пошепки, недбало додав: — Він хоче по тридцятці за штуку. Не погано, еге ж? Дешево виходить. Я сказав йому, що беру. Добре зробив, правда? Не варто випускати навіть такої випадкової нагоди, хіба ні? Згодиться для перших кроків, для щасливого початку. Ми за кожен квиток дістанемо не менш, як по сотні!

— А ти, — весело запитав Меринос, — скільки ти маєш на стороні з цієї тридцятки? Ну скажи, Льово, старому корешу? — Проте очі Мериноса не сміялися, були люті, злостиві.

— Ой! — жахнувся Льова, — що за погані жарти, пане голово?! — Він зневажливо цмокнув, закриваючи важкими повіками чуйні, насторожені очі. — Чи ж мені треба ганятися за тими кількома злотими, коли я маю добрий проценту великій справі? Нема про що говорити, ми можемо й відмовитись від цього. Буде безпечніше.

— Навіщо? — невимушено заперечив Меринос, — ясно, що беремо. Ти маєш рацію: як щастить, то з усіх боків. ЦРПС в наших руках, а тепер ще й цих тисячу квитків капне. Цього ми й не сподівалися. Не погано. Тільки… — замислився він, — де я тобі зараз дістану грошей? Анелю! — гукнув, відчиняючи двері навстіж.

Ввійшла Анеля.

— Де той вишкребок, Метеор? — спитав Меринос. Анеля витерла об фартух руки.