Читать «Злий» онлайн - страница 194

Леопольд Тирманд

— Ну, то ходім, — Марта вже почала замислюватись над цією несподіваною ситуацією.

На Зомбковській, захаращеній юрбою, яка поспішала В різних напрямках, Метеор даремно намагався відшукати таксі.

— Ви куди, пане? — спитала Марта.

— Вперед, — смутно відповів Метеор. — В синю далечінь.

— Тоді четвіркою доїдете, — вирішила Марта, кидаючись до зупинки, до якої саме підходив трамвай № 4.

На зупинці закипів несамовитий бій за можливість пропхатися в переповнений вагон.

Марта зміїним рухом втиснулася на приступку, потім, підштовхнута могутнім натиском нової фаланги пасажирів, опинилася всередині. Побачивши це, Метеор відчайдушно кинувся в самісінький вир боротьби. Безжалісно розштовхуючи жінок, стариків і немовлят, він ухопився за якийсь прут, що несподівано виявився вудкою, за котру конвульсійно тримався молодий рибалка.

— Пусти, пане! — загрозливо вигукнув хлопчак, — бо зломиться к лихій годині.

Але було вже пізно: трамвай рушив, і Метеор, мокрий від страху, кілька хвилин балансував на приступці, чіпляючись за небезпечно зігнутий бамбуковий прут, доки кремезні юнаки з клейончатими портфелями під пахвою, які стояли нижче від нього на приступці, не впхнули його у вагон кількома спритними, хоча й досить відчутними штурханами.

Енергійно працюючи руками, Метеор пробився до Марти, поправив двома пальцями комірець і, захищаючи галстук від замурзаного шоколадом личка дворічної дівчинки, яку тримав на руках тато, промовив з гіркотою:

— Цього я від вас не сподівався, пані Ірмо. Як можна так, без попередження…

— Прошу за квитки! — залунав біля них голос низенької плечистої кондукторки в шапці, хвацьки збитій набакир на кучерявому, дуже білявому волоссі. Подзьобане віспою, грубо нафарбоване обличчя її засяяло неприхованим захватом, коли вона побачила Метеора. Метеор вийняв злотий, подав кондукторці й промовив:

— Прошу два квитки.

Кондукторка відірвала квитки, наче загіпнотизована; взяла гроші, не дивлячись на них, і все стояла на місці, не відриваючи від Метеора засліплених очей. Видко було, що його краса справила на неї непереможне враження.

— Пані Ірмо… — почав Метеор, але зупинився, стурбований пильним поглядом кондукторки. — Пані Ірмо, ходім пити каву, добре? — продовжував він, уперто ігноруючи захват своєї споглядачки.

Марта кивнула невиразно головою, що могло означати і так і ні; кондукторка отямилась, кинула на Марту погляд, сповнений ненависті й зневаги, і рушила в задню частину вагона, роздратовано вимагаючи гроші за квитки.

Біля Марієнштадта Марта почала протискуватись наперед і нарешті після недовгої боротьби вилізла. За нею вихопився з трамвая весь зім'ятий Метеор і промовив з тихим жалем:

— Ви навіть не відповіли мені, пані…

— Добре, ходім, — сухо згодилася Марта. — Вип'ємо кави.

Вони пішли вниз, серед зелених газонів біля віадука.

Невеличка кав'ярня біля книгарні на Марієнштадтському ринку була мебльована дерев'яними стільцями з надзвичайно широкими спинками. На них дуже зручно було сидіти й придивлятися до марієнштадтських кам'яниць, кольору обпаленої цегли, що було цілком достатньою компенсацією за погану каву. Метеор був мовчазний і зосереджений.