Читать «Злий» онлайн - страница 195

Леопольд Тирманд

— Чого ви мовчите? — спитала Марта.

— Не знаю, — признався Метеор.

— Може, ви голодний? — приязно поцікавилася Марта.

— Може, — згодився він, — і тому запрошую вас, пані, на обід.

Він відчув себе знов переможцем: нарешті дівчина заговорила з ним мовою зрозумілих йому натяків.

— Прошу почекати хвилинку, зараз я щось скомбіную, — промовив він швидко і пішов у напрямі буфету, де голосно, так, щоб Марта чула, спитав, де міститься телефон. Замкнувшись у телефонній кабіні, Метеор зняв трубку, але навіть не набрав номер: просто стояв кілька хвилин і палив цигарку. Тимчасом Марта міркувала:

«З'явитися з таким на вулиці? Не дуже пристойно. На товчку ще нічого, але в місті? І все-таки він допоміг мені з цим костюмом… Чудово залагодив, — типовий варшавський хитрун. А зрештою, я ж маю право піти пообідати з тим, хто мені подобається. Маю чи ні? Я повнолітня, неодружена і нема нікого, кому треба складати звіт, з ким і де я буваю».

Тут вона усвідомила, в чому саме причина її жалю: в тому, що такий звіт вона хотіла б складати лише Вітольду Гальському і більш нікому, а якраз цього й не може зробити.

— Ходім, — промовив Метеор, повертаючись. — Вже заплачено.

— Куди? — спитала Марта.

— Ми запрошені на великий прийом до одного з моїх друзів. Хвилину тому я розмовляв з ним телефоном.

— До чужого мужчини? — суворо здивувалася Марта.

— Пані Ірмо, — скривив Метеор свої гарні губи. — Навіщо такі церемонії? Ви ж своя дівчина, так чи ні? Невже я хочу утнути якийсь номер, чи я схожий на такого? Зараз перша година дня, ми зберігаємо максимальну пристойність, а ви ще відмовляєтесь? Хіба ж це жарти?

— Ходім, — згодилася Марта з раптовою рішучістю. «Справді, перша година… — подумала вона. — А взагалі, я ні перед ким не повинна виправдуватись».

4

— Вже! — вигукнув Льова Зільберштейн, рвучко відчинивши двері кабінету.

Філіп Меринос відвернувся від вікна, крізь яке дивився на позолочене сонцем травневе небо, і погасив у попільничці сигарету.

— Пробачте, що так раптово, без попередження, — зніяковів на мить Льова, — але вже! Починається!

— Що вже? — байдуже спитав Меринос.

— Вже, — втретє повторив Зільберштейн. — В сьогоднішніх денних газетах з'явилося повідомлення про матч. На перших сторінках. Вночі будуть розвішені по місту афіші. Пане голово, що робиться! Люди вже знають! Завтра вся Польща забажає подивитися цей матч! Вся спортивна Варшава зараз — мов у гарячці! — Льову охопило піднесення, очі в нього заблищали, ніс поблід. — Ви уявляєте собі, пане голово, найвидатніші футболісти світу, в найкращій спортивній формі — тут, на варшавському стадіоні! Ви розумієте, що це буде за матч? — Видно було, що з душі Зільберштейна в цю хвилину спортсмен витіснив до кінця ділову людину.

— Заспокойся, — сказав невдоволено Меринос. — Твої футболісти мені до… — він замовк, так і не докінчивши фрази. — Ти, Льово, — промовив голова з пересторогою в голосі, темніючи з обличчя, — не забувайся! Це не гра в футбол, а велика, серйозна афера. На матчі ще матимеш час!