Читать «Авантюристката» онлайн - страница 133

Дженифър Блейк

— По такъв начин се върши бизнеса, предполагам.

— За нещастие.

— И как мисълта за това, че дамата е въвлечена в такива сделки ви се отразява, след като онази вечер възхвалявахте ролята на пола ни за формиране на обществото?

Той се усмихна, а меките му кафяви очи проблеснаха:

— Мислите, че сте ме хванали натясно? Но трябва да призная, че въпреки, че намирам действията на дамата за не особено деликатни, аз се възхищавам от нейната съобразителност и смелост.

— Възхищавате се на силата у една жена?

— Само до известна степен! — каза бързо той.

Устните на Сирен се извиха в усмивка. Тя не отвърна, но позволи между тях да остане кратка тишина, докато гледаше Арман, опитвайки се да реши дали да зададе въпроса, който се въртеше в ума й.

— Какво има, мадмоазел? Да нямам енфие на вратовръзката си? Или остатъци от закуската на ревера? Кажете ми бързо!

— Не, не, чудех се дали знаете за други дейности на мадам Вудрьой — в областта на търговията.

— Колко сте дискретна, скъпа. Ако имате предвид контрабандата, това в миналото беше публична тайна, въпреки, че мисля, че тя не е така активна, откакто започна войната с Англия. Ако имате предвид разпространението на хашиш сред войниците, това не е доказано, но е слух, който често се повтаря.

Сирен не беше толкова сигурна, че контрабандата на маркизата е спряла, но си замълча.

— Мислите ли, че губернаторът знае за тези неща?

— Мога да си го представя. Как би могло да бъде иначе? Да си кралски губернатор е най-скъпото задължение. Вудрьой може да оказва щедро гостоприемство и да прави благородни жестове понякога за бутилка вино, но здраво държи сметка за хазната си.

— Той все още е загрижен за трафика с англичаните.

— Наистина. Говори се, че кралският кораб е донесъл строга заповед от краля до Вудрьой да сложи край на това. Никакви извинения за неуспеха няма да бъдат приети. Слуховете говорят още, че губернаторът е получил предварително предупреждение за строгата заповед преди няколко месеца, донесено от Льомоние.

— От Рене? Колко странно. — Дали това не обясняваше неговата роля в опита да бъдат заловени Бретонови?

— Точно така — приятелски намек от кралския министър Морпа.

— Тогава губернаторът със сигурност ще трябва да спре контрабандата.

— Ще трябва, иначе ще се прости със смяната в управлението на Нова Франция. И няма съмнение, че ще успее. Това ще я направи по-доходна за мадам Вудрьой, когато конкуренцията бъде премахната и тя ще има възможност да поднови дейността си.

Сирен поклати глава:

— Колко сте циничен.

— Аз ли? — той погледна с голямо задоволство. — Сега трябва да си изработя поза.

— Моля ви да не правите това!

— Харесвате ме такъв, какъвто съм?

— Много.

— О, най-после признание. Започвах да се страхувам, че сте невъзприемчива към чара ми.

— Бих ви направила комплимент и по-рано — произнесе тя с нежна ирония — ако знаех, че самочувствието ви се нуждае от такова нещо.

— Жестоко, жестоко — промърмори той. — Може би оттук ще отида направо при маркизата. Тя може да е пестелива жена, която е забравила да си брои годините, но поне знае как да оцени хубавото у един мъж, независимо дали е духовно или физическо.