Читать «Планета за контакт» онлайн - страница 52

Евгений Гуляковски

— Не. Информацията беше записана непосредствено в паметта ми, мощен енергетичен поток, шоково състояние, като от удар с електрически ток с голяма мощност. Е, и после си спомних… Не всичко изведнъж…

Райков разтърка с ръце слепоочията си. Той седеше сгърбен и мрачно гледаше изгасналите въглени.

— Какво си спомни?

— По-добре вие задавайте въпроси, иначе ще се объркам. Аз самият не разбирам всичко…

— И какво трябва да питаме?

— Какви въпроси? — попита Докторът.

— Това, което бихте попитали стопаните на планетата… може би аз ще мога… Във всеки случай ще се опитам да отговоря…

— Защо загинаха Навигаторът и Енергетикът? — почти извика Докторът.

— Причините за аварията? — сухо добави Физикът.

— Това не знам. По-точно те не знаят. Забелязали са ни едва след взривяването на кораба. Може да се предположи, че сме се натъкнали на някакво тяхно предаване в хиперпространството. Ти самият каза, че насочен, модулиран сноп от енергия с голяма интензивност би могъл да предизвика вибрация… Но това е само предположение.

— За кого е било адресирано предаването?

— Това е междузвездна цивилизация, във федерацията им влизат няколко десетки звезди и около стотина планети. Между тях съществува редовна връзка.

— Това е бълнуване! Да не си сънувал, а? За каква цивилизация става дума? Къде я намери на тая пуста планета? За предаване с такава мощност е необходим общопланетен енергиен комплекс, къде е той? — попита Кибернетикът.

— Планетата е създадена от тях изкуствено, преди няколко хиляди години, специално за контакти с друга хуманоидна цивилизация. Те не живеят тук.

— Значи така, отсъствието на биосфера, наличието на кислород, радиоактивният аргон…

— Изкуствено създадена, почти идеална среда за хуманоиди. На нас наистина много ни провървя.

— Но защо им е потрябвало да строят цяла планета… Нима е възможно?

— Планета-хотел, планета-полигон или университет за специални знания, а може и планета-лаборатория с опитни зайци, зависи как го разбираш. Те могат да си го позволят…

— Да създадат изкуствена планета?

— Те упражняват пълен контрол над материята, овладяват всякакви материални процеси, без посредници, без механизми, за сметка на енергийните ресурси на самата материя.

— Излиза, че за тях няма практически нищо невъзможно? — попита Докторът.

— За това няма информация — Практикантът вдигна рамене. — Не знам какви са границите на техните възможности.

— Как изглеждат?

— Те нямат постоянни видими форми. Доколкото разбрах, индивидуалните мислещи и емоционални структури са фиксирани в някакви енергийни полета, това е обичайната им, така да се каже, пасивна форма. Но в случай на нужда те могат да използуват всяко материално тяло, да преустроят неговата молекулярна структура и да създадат от него необходимия организъм.

— Пълен контрол над материята… — замислено каза Физикът. — Значи, те могат да преместват в пространството всякакви маси, без каквито и да било кораби… Говори ли с тях за помощ?

— Аз изобщо не съм говорил с тях. В момента на контакта съм бил в безсъзнание. Те са предали в мозъка ми само онези сведения, които са сметнали за необходими.