Читать «Тайното съкровище» онлайн - страница 19

Емилио Салгари

Като я прегърна през рамо, Янко отвърна:

— Да гадая аз мога не по-лошо от тебе, Саба. И не по-лошо от теб мога да правя заклинания… Но сега имам нужда от твоята помощ и без нея трудно ще мога да се справя.

— Кажи, с какво мога да ти помогна?

— Нека влезем вътре, майко.

Бабата го въведе в кулата, покани го да седне на една скамейка, покрита с пъстра покривка, сложи на масата чиния с някаква гозба с остър аромат и стомничка с вино.

Като утоли глада и жаждата си, Янко заговори:

— Нося ти привет, майко, от твоя народ!

— Благодаря ти, сине! Нима има още хора, които помнят Сиза Саба?

— Не са много, майко, но тия, които те помнят, са много привързани към теб. Поздравява те и твоят роднина Архаз, нашият вожд.

— Благодаря на Архаз. Той е умен вожд.

— Именно той има нужда от твоята номощ, майко!

— Готова съм да услужа на Архаз. Кажи, какво иска?

— Племето отново е заплашено от позор, майко. Едно от децата на Месеца, от рода на Цамора — египтянката, иска да напусне племето.

— Убийте я!

— Правнучката на египтянката, майко! Ти си забравила нашия закон!

— Да, да, наистина, синко! Забравила съм нашия стар закон. Вярно е, че тия, в жилите на които тече капка от кръвта на египтянката — Майката на тайните — са неприкосновени. Но тогава не позволявайте на момичето от дома на Аменхотеп да напусне племето.

— Трудно е, майко! Времената се измениха. Вече не живеем, както са живели нашите прадеди. Половината от племето не ще приеме и най-малко насилие над дъщерята на Високия дом.

— Омъжете непокорната за някой сродник и мъжът й ще я накара да се откаже от мечтата си за свобода!

— Тя няма да се съгласи, майко. Гордо момиче е, не ще се подчини на мъж, когото не обича. Освен това, майко…

— Какво още има?

— Тя познава закона на Седемте племена, майко! Знае за талисмана и какви права дава той на вожда на Седемте съединени племена: циганите на Испания, Египет, Абисиния, страната на Полумесеца, страната на Лъва и на Слънцето, на Унгария и на Русия.

— Но тя не знае къде да търси този талисман?

— Знае, майко! Тя държи в ръцете си Свещената кърпа на царицата на Седемте племена, върху която са извезани тайните знаци — планът на мястото, където е погребан вождът на Седемте племена. Той е тук, майко, на върха Гуругу.

— Тогава какво искаш от мен, синко?

— Да ми помогнеш, майко! Ето, слушай! Това момиче иска да напусне племето. За тази цел ще трябва да стане царица на циганите в Испания, което ще рече да изпълни закона и да се сдобие с талисмана, погребан в гроба на Седемте племена. Момичето има двама помощници — испанци студенти, потомци на онези хидалго, които са горили нашите прадеди на клади. Трябва да премахнем непременно тия испанци. Тогава може би, майко, Цамора ще се откаже да напусне племето и ще си вземе мъж от нашия род.

— Тебе ли, синко?

— Защо не, майко? Аз съм й млечен брат! Обичам я и ще съумея да я завладея!