Читать «Тайното съкровище» онлайн - страница 52

Емилио Салгари

Педро бе смаян и трогнат до сълзи и се закле, че след като завърши университета и добие служба, ще се погрижи незабавно да се издължи на Цамора за цялата сума, платена за неговото освобождаване от дълговете. Цамора се съгласи и приятелски се усмихна.

Не след много Педро действително се дипломира като юрист и получи добре платена длъжност. Но тъй като той си остана, както преди, голям лакомник, а гастрономията в Испания, както във всяка друга страна, се заплаща, то Педро и досега изяжда цялата си заплата. Но винаги, когато срещне семейната двойка, обещава, че ще започне да пести, за да върне парите на Цамора.

Царицата на циганите Цамора, преименувана в Кармен, и нейният мъж инженер Карминильо да Истмо не след дълго напуснаха Саламанка. Те предпочетоха да живеят в разкошната си вила край Барселона. От прозорците на вилата и обширната тераса се открива великолепна гледка: скали, самотно дърво, разбиващи се вълни и море. . . Безкрайно, горчиво-солено море.

А там, в простора, ден и нощ кръстосват кораби, отправящи се към Африка или идващи оттам. Двамата щастливци, приютени в красивата вила, често си спомнят за преживяното там и пращат своите поздрави на заминаващите кораби.

Информация за текста

Emilio Salgari

Il Tesoro Misterioso, 1888

Източник: http://dubina.dir.bg

Сканиране и обработка: Сергей Дубина, 5 март 2006 г.

Публикация: Издателство „Тренев & Тренев“, София, 1991

Превод от италиански Никола Захариев, 1991

Редактори Катя Цонкова, Иван Тренев

Илюстрация за корицата Емилиян Станкев

Художникредактор Лили Басарева

Гравюри към текста Б. Я. Магдесиян, О. Торне, Е. С. Сорокин, А. Шнехт, У. Е. Крачковски, Ф. Хименес, В. Я. Котарбински Коректорстилисти Магдалена Атанасова, Катя Илиева, Людмила Антонова, Николина Иванова

Графично оформление Стефан Узунов

Технолог Дора Николова

Отпечата се през 1992 година

Цена 14,98 лв. с/о Jusautor, Sofia, 1992

Свалено от „Моята библиотека“ [http://chitanka.info/text/2124]

Последна редакция: 2006-10-06 11:18:47