Читать «Първото семейство» онлайн - страница 113

Патрик Тили

Джеферсън се наведе напред.

— Ти кажи останалото, Стивън.

Стив започна втория стих:

— Момче или момиче може да бъде то. Каквото и да е избрано то ще израсне честно и силно като героите от Старото време. Сутрешната роса ще са очите му, стръкчетата трева ушите му, и името му ще бъде Талисман. Орлите ще са златните му стрели, камъните на земята — неговият чук, и една нация ще бъде изкована от огньовете на Войната. Плейнфолк ще бъдат като блестящ меч в ръцете на Талисман, техния Спасител. Тогава облачните воини ще падат като дъжд. Железните змии ще погълнат господарите си. Пустинята ще се надигне и ще смачка тъмните градове на подземните хора, защото небе и земя ще дадат тайните си сили на Талисмана. Така ще загинат враговете на Плейнфолк защото Тройнонадарения е господар на всичко. Смъртта ще бъде прогонена от въздуха и кръвта ще бъде изсушена от земята. Сестри по душа ще подадат ръка на братя по душа и земята ще пее песни за Талисмана.

Думите върнаха Стив към онзи магически момент, когато за първи път ги беше чул от Мистър Сноу, коленичил на рогозката за приказване на трептящата светлина от огъня срещу Кадилак и жилавия белобрад летописец. Неочаквано изпита нужда от тяхната добродушна, весела компания, копнееше отново да погледне в очите на Клиъруотър, да бъде до нея.

Но имаше нещо различно. В първия стих от пророчеството, както бе цитирано от Джеферсън, имаше нещо, което променяше напълно значението му. След реда «и земята потъне в собствените си сълзи» версията на Федерацията гласеше…

«тогава едно новородено от Плейнфолк ще стане Тройнонадарения…»

Във версията на Мистър Сноу пророчеството гласеше…

«тогава едно дете, родено от Плейнфолк, ще стане Тройнонадарения…»

От онова, което беше казано, Стив вече не се съмняваше, че Първото семейство се готви да се справи с Талисмана, но плановете им почиваха на идеята, че когато земята даде знак, те ще търсят новородено дете, което ще порасне, за да стане обещания спасител на Плейнфолк. Но ако версията на Мистър Сноу беше правилна, това означаваше, че някой роден години преди предсказаното събитие може да бъде Талисмана. Голям мъж или жена — като Кадилак или Клиъруотър, които почти имаха силите, които да ги направят Талисмана. Сили, готови всеки момент да се проявят…

Сценарият, основан на версията на Федерацията за пророчеството, изглежда, включваше петнадесет години между раждането и появяването на Талисмана като магически боен вожд на Плейнфолк; версията на Мистър Сноу практически не оставяше никакво време за реакция. Ако Федерацията се надяваше да осуети изпълнението на пророчеството и да победи Плейнфолк, беше изключително важно да се знае коя от двете версии е вярна. И дали имаше трета… или четвърта? И ако бе така, щеше ли да се окаже някоя от тях вярна? Или пророчеството за Талисмана беше неизбежен продукт на застрашената мютска психика? Последната голяма, пълна с пушек илюзия; умиращият блян на една раса, застрашена от пълно изчезване.