Читать «Първото семейство» онлайн

Патрик Тили

Патрик Тили

Първото семейство

На моите синове Пиер-Андре, който реши проблема с ешелоните, и Бруно-Кристиан, чиито снимки ми дадоха ключа към повърхността на земята.

Молитва на трекера

(Произнасяна три пъти дневно пред портрета на Генералния президент)

Слава на Водача! Всевиждащ Отец, Водач и Мъдрец. С ръка на сърце ние те възхваляваме и поздравяваме. Слава на Първото семейство! Дар от Миналите векове, Управници до края на Времето, Основа на Амтрак и Основатели на федерацията, Пазители на Земния екран, Избрани Спасители на Света със синьото небе, Създатели на Светлината, Работата и Пътя, Пазители на Знанието, Мъдростта и Истината, в които са въплътени Седемте големи качества, от чиято свещена кръв на живота произтичат нашите животи
Всевиждащ Отец, Водач и Мъдрец, Пръв между Избраните, Създател на Живота. Този ден, който си ни дал, посвещаваме на теб. Нека мъдрите ти съвети направляват мислите ни, нека силата ти укрепи ръцете и сърцата ни, за да можем да поразяваме онези, които се противят на волята ти. Учи ни да следваме славния пример на минитмените и форейджърите, за да можем да ти служим по-добре през всичките си дни. Живота, който си ни дал, ти предлагаме с радост. Използвай го както желаеш, за да можем със смъртта си да почетем твоята голяма жертва така, както ти ще почетеш нас при Окончателната победа. Амин.

Глава 1

Дийк Хейуд се облегна на стола, сплете пръсти на тила си и се прозина. Погледна с едно око цифровия дисплей на един от многото телевизионни екрани, които го заобикаляха, за дата и час: 17:20, 14 ноември 2989 — още четиридесет минути до идването на Глен Уайлър, който щеше да поеме наблюдението. И още единадесет години до края на столетието: 3000 година от новата ера; дългоочакваният момент, когато според Първото семейство федерацията Амтрак щеше да си върне света със синьото небе. Дийк не вярваше, че ще се случи през неговия живот. Тази мечта, както и много други задачи, изоставаше силно от графика. Той много внимаваше да запази тези мисли за себе си. Не беше здравословно да се правят каквито и да било коментари за недостатъци в работата на Федерацията. Също като на всички трекери, на Дийк непрекъснато му беше втълпявана една основна истина — «Само хората се провалят; не и системата».

Пултът, който Дийк трябваше да наблюдава по време на дежурството си, беше тристранен, с двадесет и четири телевизионни монитора, наредени в два реда, свързани с дистанционно контролирани камери, монтирани на върха на наблюдателна кула без прозорци. Те бяха вечно наблюдаващите очи на попътната база. Чрез тях Дийк и другите видеокомуникационни оператори извършваха непрекъснато наблюдение на околността — двадесет и четири часа на ден, 365 дни в годината. Целта беше да се осигури ранно предупреждение за нахлуване в района на вражески елементи — въоръжени банди мюти, постоянните врагове на Федерацията. Не беше необходимо дежурният непрекъснато да седи пред екраните. Всяка камера имаше анализатор на образ и беше програмирана да реагира на определени форми и движения. Камерите познаваха наблюдаваната площ до последното камъче и ако видеха нещо на четири или на два крака, или скала, или храст, които са се преместили, алармираха дежурния оператор с аудио-видео сигнал.