Читать «Без гравитация» онлайн - страница 44

Лоис Макмастър Бюджолд

— Мислех, че си зад мен на стълбата. Точно зад мен.

— Трябваше да взема Анди.

— Разбира се. Ти го спаси, докато аз… спасих себе си. О, Клер! Не исках да те оставя…

— Не съм си помисляла такова нещо.

— Но ти скочи.

— Щеше да бъде ужасно глупаво, ако не бях постъпила така. Виж, не може ли да поговорим за това по-късно? Аз наистина мисля, че трябва да се махаме оттук.

— Да, о, да. Хм, торбата…? — Тони надзърна в мрака.

Клер не смяташе, че имат време да се занимават с торбата, но все пак — колко далеч биха стигнали без нея? Тя припряно помогна на Тони да я замъкнат до ръба.

— Ако останеш тук, докато аз я смъквам по стълбата, мисля, че… — започна Тони.

Клер я бутна безцеремонно през ръба и тя тупна на цимента.

— Не мисля, че има защо да се притесняваме да не се счупи още нещо. Да вървим! — настоя тя.

Тони преглътна, кимна и тръгна по стълбата. С едната си горна ръка помагаше на Клер да придържа Анди. Тя го държеше с долните, а с горните минаваше по стъпалата. Слязоха обратно на пода и тръгнаха бавно, объркани като раци. Клер започваше да мрази студения и прашен цимент.

Бяха изминали само няколко метра по коридора, когато Клер чу тропане от обвивки на земни нозе. Движеха се бързо, но с неуверени паузи, сякаш се чудеха за посоката. Бяха на две-три редици от тях и скоро щяха да ги достигнат. Изведнъж чуха ехо от стъпките. Не, тези бяха на друг.

Това, което последва, им се стори толкова изненадващо, сякаш се случи за миг. Пред тях изскочи земен в сива униформа. Крещеше нещо неразбираемо. Беше се привел и краката му стояха прегънати. На около половин метър пред лицето си в две ръце стискаше някакво странно нещо. Лицето му беше пребледняло от ужас точно като това на Клер.

Пред нея Тони изпусна торбата, отстъпи назад с долните си ръце и разпери горните с вик:

— Не!

Земният се сви разтреперан. Очите му щяха да изскочат от орбитите си, устата му зееше от шока. Две или три искри изхвърчаха от странното му съоръжение. Последваха остри гърмежи, които отекнаха и проглушиха целия склад. Ръцете на земния се разтрепериха, а предметът излетя. Дали не го беше използвал погрешно и затова сега трепереше, а лицето му направо позеленя.

В същия миг Тони започна да крещи и падна на пода. Всичките му ръце се гърчеха в агония.

— Тони? Тони! — Клер се затича към него. Анди се залепи за нея. Плачеше и крещеше от страх. Страховита какафония от врява. — Тони, какво става? — тя не видя кръвта на червената му фланелка, докато не паднаха няколко капки на цимента. Той се претърколи към нея и Клер видя, че бицепсът на лявата му долна ръка се е превърнал в пулсираща алена каша. — Тони!

Гардът от охраната се беше втурнал напред. Лицето му бе хлътнало от ужас, ръцете му — празни — се опитваха да напипат телефона върху колана. Три пъти опита, докато успее да го вземе:

— Нелсон! Нелсон! — Извика той в мобилния телефон. — Нелсон, за Бога, извикай медицинския отряд, бързо! Това са само деца! Току-що прострелях дете! — Гласът му потрепери. — Само някакви недъгави деца!