Читать «Без гравитация» онлайн - страница 32

Лоис Макмастър Бюджолд

За Бога, направи така, че да мине гладко, беше казал нервно на Лео преди час Ван Ата. Спазвай схемата, без значение какво… ще поправим дефектите по-късно, след като си отиде. От нас се очаква тези шимпанзета да изглеждат печеливши.

— Не бива да се опитваш да приличаш на нещо, което не си — продължи Лео. — Ти си ефективен и си добър. Да ви преподавам бе едно от големите неочаквани удоволствия в моята кариера. Тръгвай сега, а аз ще те настигна след малко.

Прамод хукна да търси Боби. Лео се намръщи и се отправи през кабината към терминала с комуникационната конзола в дъното. Даде команда „Страница“ и „Д-р Сондра Йей“. В същия миг съобщението в ъгъла на екрана примигна с неговото собствено име. Съдържаше и номер. Лео прекрати командата, избра номера и повдигна вежди изненадан. На екрана се показа д-р Йей.

— Сондра! Тъкмо щях да ти се обаждам. Знаеш ли къде е Клер?

— Колко странно! Исках да те питам къде мога да открия Тони.

— О? — Лео мигом промени тона си в неутрален. — Защо?

— Защото не мога да я открия никъде и си помислих, че Тони вероятно знае къде е. Тя трябва да демонстрира техника по грижи за детето в безтегловност пред Вицепрезидента след обяд.

— Дали, хм — преглътна Лео, — Анди е в забавачницата или с Клер, знаеш ли?

— С Клер, разбира се.

— О!

— Лео… — вниманието на д-р Йей се изостри. Тя сви устни. — Известно ли ти е нещо, което аз не знам?

— Мм — той я погледна, — знам, че Тони бе изключително разсеян в работата си последната седмица. Бих могъл да кажа дори депресиран като изключим факта, че, разбира се, ти си специалистът по тази част. Както и да е, не приличаше на себе си, на онзи жизнерадостен човек, когото познавам. — Топка от безпокойство сви стомаха му и направи речта му хаплива. — А да не би вие, госпожо, да имате някакви грижи, които сте забравили да споделите с мен?

Тя сви устни, но избегна уловката:

— Програмите са придвижени напред по всички отдели, както знаеш. Клер получи новото си назначение по репродукция. То не включваше Тони.

— Назначение по репродукция? Искаш да кажеш, да забременее? — Лео почувства как лицето му се зачервява. Някъде дълбоко в него дълго контролираният гняв запуши. — Нима с тези думи криете и от себе си това, което правите? А аз си мислех, че пропагандата е само за нас, ратаите. — Йей щеше да каже нещо, но Лео не й позволи: — Мили Боже! Нима сте се родили нечовеци или сте станали такива постепенно с титлите — магистър, доктор по медицина, бакалавър…

Лицето на Йей потъмня, тонът й стана хаплив:

— Имаме си инженер с романтична душа? Сега разбирам всичко. Не се увличайте в сценария си, мистър Граф. Тони и Клер бяха определени един за друг първия път от абсолютно същата система и ако някои хора спазваха първоначалното разписание, този проблем щеше да бъде избегнат. Не виждам смисъла в това да платиш на един експерт за мнението му и после лековерно да пренебрегнеш съвета му. Наистина, не виждам смисъла. Инженерите…