Читать «Ярино, вогнику мій» онлайн - страница 222

Ярослава Дегтяренко

32

Вірш Омара ібн Абі Рабіа.

33

Лале (кримсько-татарськ.) – «тюльпан».

34

Титул «султан» і жіночий «султані» в Кримському ханстві носили всі члени династії Ґераїв, які ніколи не посідали трон.

35

Газі ІІ Ґерай, на прізвисько Бора (Північний вітер) (р. ж. 1551–1607 рр.) – хан у 1588–1607 рр. Був прекрасним каліграфом, талановитим музикантом і поетом, відомим під псевдонімом Газаї. Найбільш відомі його твори «Троянда і соловей», «Кава і вино», «Долаб».

36

Бахадир І Ґерай (р. ж. 1602–1641 рр.) – хан у 1637–1641 рр. Теж відомий як талановитий поет, який складав вірші під псевдонімом Резмі.

37

У 1637 р. донськими козаками було захоплено Азак (Азов) – стратегічно важливу фортецю у гирлі Дону. Крім того, козаки намагалися переманити клан Мансурів, які панували над кочовими ногаями, під васалітет московського царя. Мансури погодилися, бо у цьому ж році в Стамбулі було страчено мурзу Кан-Темира, ватажка буджацьких орд, який належав до їхнього клану. Тому у травні 1639 р. з наказу Бахадира було страчено всю верхівку роду Мансурів, і лише окремим представникам вдалося врятуватися.

38

Яшлау – найдавніший кримськотатарський аристократичний клан, чий родовід сягає корінням в епоху Золотої Орди.

39

Феррах-Кермен (інакше Ор-Капу, Перекоп) – містечко, розташоване поруч із турецько-татарською фортецею Ор-Капу, збудованою у 1509 р. з ініціативи хана Менглі I Ґерая.

40

Хан – інакше караван-сарай, готель для подорожніх і купецьких караванів, а також склад для товарів.

41

Священний Коран, Сура 4 «Ан-Ніса», 3 аят. Ідеться про те, що чоловіку дозволяється мати до чотирьох дружин, але в тому разі, якщо він упевнений, що зможе прогодувати їх та порівну приділяти увагу всім жінкам, щоб не викликати у жодної з них образи. Якщо ж такої певності немає, то повинен мати тільки одну дружину та/або наложниць.

42

Клістир (заст.) – клізма. У давнину вважалась одним із найдієвіших методів лікування майже від усіх хвороб.

43

Уривок із вірша Хафіза.

44

Рядок із рубаї Омара Хайяма.

45

Кадій – суддя у мусульман.

46

Туми – так називали дітей татар і християнських невільниць. Якщо батько-мусульманин офіційно не визнавав таких дітей своїми, то вони не вважались вільними, не мали ніяких прав, і батько міг продати їх як рабів.

47

Ніках – шлюб в ісламському сімейному праві, що складається зі змови (сватання), передачі нареченої в дім нареченного, весільного торжества та фактичного вступу в шлюбні стосунки.

48

Ідеться про Жванецькій похід, який тривав з вересня по грудень 1653 р.

49

Беш-баш (досл. «п’ять голів») – невеликий набіг татарського війська або загону окремого феодала на сусідню державу з метою захоплення видобутку і полонених. Часто такі походи відбувалися без санкції хана або з його таємного схвалення.

50

МашАлла – у перекладі «Так завгодно Аллаху» або «Так побажав Аллах». Цей вислів додає кожен мусульманин, коли когось хвалить, щоб не зурочити.

51

Турецьке ім’я Аяз означає «ясний день».

52

Чешме (татарськ.) – фонтан. До захоплення і повного спалення Бахчисарая військами російського генерала Х. А. Мініха у 1736 р. в місті було дуже багато громадських чешме, що відрізнялися майстерно виконаним різьбленням й оформленням. Часто такі чешме зводилися і ремонтувалися на кошти членів династії Ґераїв, ханських дружин і дочок, багатих чиновників.