Читать «Ярино, вогнику мій» онлайн - страница 220

Ярослава Дегтяренко

2

Низ – інакше Запорожжя, друга назва місцевості за Дніпровськими порогами, де розташовувалася Запорозька Січ.

3

Аргамак – так називали коней ахалтекінської породи, які вважалися найкращими і коштували дуже дорого.

4

Тут і далі вірші в перекладі автора з російської мови.

5

Ідеться про похід козаків, на чолі із сином гетьмана Б. Хмельницького Тимошем, і татар у Молдавію у липні – вересні 1650 р., причиною якого стала відмова молдавського господаря Василя від шлюбу своєї дочки Розандри і Тимоша.

6

Віно – частина майна чоловіка, яке він зобов’язаний був виділити дружині під час укладання шлюбу, щоб у разі його смерті забезпечити засобами до існування.

7

Дике Поле – історична місцевість, яка охоплювала причорноморські й приазовські степи між річками Дністер і Дон.

8

Кодак – польська фортеця, заснована у 1635 р. на правому березі Дніпра навпроти Кодацького порогу за проектом французького інженера Гійома Левассера де Боплана. Зруйнована у 1711 р. за умовами Прутського мирного договору.

9

Зимівник – поселення низових козаків. Зимівники виникли на початку XVI ст. на Запорожжі, а згодом перетворилися на великі господарства, де поряд зі скотарством розвивалося землеробство і бджільництво. Зимівник засновували, як правило, 3–4 сімейні або неодружені козаки.

10

Гадючий (Вільний) – останній поріг на Дніпрі, розташований біля сучасного села Вільноандріївка Вільнянського району Запорізької області. Затоплений у 1932 р. під час будівництва Дніпрогесу.

11

Під час облоги Збаража і Зборівської битви у 1649 р. татарське військо грабувало західноукраїнські села і міста, забираючи населення в полон. Крім того, у 1650 р. шляхта почала повертатися в свої українські маєтки і мститися жителям, які не ввійшли до козацького реєстру за умовами Зборівського договору, піддаючи їх тортурам і утискам. Постійні військові дії, неврожай, голод, утиски змусили частину українців переселитися на козацькі хутори на Лівобережній Україні, Запорожжі та Слобожанщині.

12

Ідеться про Велике князівство Литовське. В описувану епоху литвинами називали як жителів Литовського князівства в цілому, так і предків сучасних білорусів та українців, що мешкали на території князівства.

13

Виготовлення алкогольних напоїв для продажу в наступні століття існування Січей обкладалося спеціальним збором, який йшов до січової скарбниці. Але коли саме почали стягувати такий збір, невідомо.

14

Бурдюг – примітивне козацьке житло за типом землянки або напівземлянки.

15

За законом, чинним в описувану епоху, подружня зрада вважалася злочином проти моралі, підлягала розгляду у судовому порядку та каралася смертю або фізичним покаранням.

16

Мова йде про битву під Берестечком 18–30 червня 1651 р., яка скінчилася поразкою Війська Запорозького.

17

Йдеться про взяття Києва 04.08.1651 р. військом литовського польного гетьмана Я. Радзивілла. Кияни за підтримки козаків самі підпалили рідне місто, щоб їхнє майно і провіант не дісталися загарбникам.