Читать «Ярино, вогнику мій» онлайн - страница 221

Ярослава Дегтяренко

18

Мова йде про Чортомлицьку, або Стару Січ, яка була заснована у 1652 р. кошовим отаманом Федором Лютаєм на острові Чортомлик (Базавлук) у гирлі річок Чортомлик, Підпільна (Лапинка) і Скарбна; проіснувала до 25.05.1709 р., коли її з наказу Петра I зруйнувало московське військо карателів за підтримку низовими козаками самостійницької політики гетьмана І. Мазепи.

19

Дубовий та Ґавин острови – великі острови на Дніпрі, розташовані перед Гадючим (Вільним) порогом. Затоплені у 1932 р. під час будівництва Дніпрогесу.

20

Шкварчів і Крячок – острови на Дніпрі, розташовані паралельно один одному і розділені вузькою протокою. Становили одну з найскладніших для судноплавства частин Гадючого (Вільного) порога – Вовче горло (інакше Вовчок). Затоплені у 1932 р. під час будівництва.

21

Чилім, або водяний горіх (водяний горіх плаваючий, рогульник плаваючий), насіння якого раніше використовували в їжу.

22

Взяти шлюб у кропиві – вислів, що означає перелюб, розпусне життя, дошлюбний статевий зв’язок.

23

Мурза – титул члена впливової феодальної сім’ї на кшталт західних «барон, граф».

24

Мансур – кримська гілка ногайського аристократичного роду (клану) Мангит, другий за впливовістю у Кримському ханстві. Бейлік (земельні володіння) Мансурів охоплював Західний Крим від сучасних м. Саки до смт. Чорноморське. Представники роду належали до дьорт-карачів – складали раду беїв чотирьох шляхетних родів Криму, без схвалення яких хан не міг приймати рішення.

25

Озі – татарська назва річки Дніпро.

26

Улус – монгольський термін для позначення понять «держава» і «народ». А ще – стан, табір, селище, аул або територія кочівників.

27

Крім татарського народу, в підданстві кримських ханів перебували окремі улуси Великої Ногайської Орди. Причиною переходу волзьких ногайців під васалітет Кримського ханства було захоплення калмиками територій їхніх волзьких кочовищ. За ханськими наказами ногайську знать розселяли в селищах усередині Кримського півострова приблизно по п’ять чоловік, щоб не дати цій знаті створити «державу в державі», а простий народ цілими улусами переходив у підданство клану Мансурів і селився в степах за Перекопом.

28

Слід зазначити, що татари та турки застосовували для позначення українців етнонім «рус», а поляки – «русини». Втім, і самі українці називали себе русинами. Прикметно, що жителів Московії ніколи не ототожнювали з русинами-українцями, бо це були зовсім різні народи.

29

Острів Таволжан розташований навпроти сучасного с. Орловське Вільнянського району Запорізької області. З давніх часів біля острова існувала переправа через Дніпро, яку називали Таволжанською, або Язиківською.

30

Муравський шлях – один із найдавніших шляхів через Причорноморські степи. Починався від Тули, проходив по Лівобережній Україні і закінчувався біля Перекопу. Цим шляхом купці їздили до Криму, татари робили набіги на околиці Московії, запорозькі козаки здійснювали походи на Крим.

31

Кефе (кримськотатарська, турецька вимови) – інакше Кафа. Сучасне місто Феодосія в АР Крим. У Кафі знаходився великий невільничий ринок.