Читать «Ярино, вогнику мій» онлайн - страница 224

Ярослава Дегтяренко

66

Прийняття ісламу не означало негайне отримання рабом свободи, але загалом покращувало стан раба і давало перевагу.

67

Трахтемирівський Успенський монастир (Зарубський монастир) – монастир, пожалуваний козацтву в 1576 р. польським королем Стефаном Баторієм. Служив госпіталем і притулком для поранених і старих реєстрових козаків. Розташовувався в селі Монастирок поблизу сучасного села Трахтемирів Канівського району Черкаської області. Зруйнований поляками у 1664–1665 рр.

68

Ескі-Салачік – друга столиця Кримського ханства до 1532 р., розташована біля підніжжя Чуфут-Кале. Після заснування Бахчисарая Салачік згадується як Ескі-Салачік (Старий Салачік). Нині Салачік (інакше Старосілля) – східна околиця сучасного Бахчисарая.

69

На утримання гарему стягувався податок із християнського населення Кримського ханства.

70

Кримський Юрт – цей термін є самоназвою та рівнозначним терміну «Кримське ханство» і вживається для визначення Криму як незалежної держави.

71

Вислів належить Сааді.

72

Капи-кулу (секбани) – особиста гвардія кримського хана, яку вербували з людей, що не належали до родової аристократії або знаті, в основному з черкесів.

73

Хазрет падишах – дослівно «його величність хан». Це звернення до хана вживає Киримли Хаджі Мехмед Сенаї у своєму історичному творі «Історія хана Ісляма III Ґерая».

74

Хан Газі ІІ Ґерай дійсно писав про султана Мехмеда ІІІ: «Людина нікчемна і брехлива, невірний, народжений рабинею; гріх, що ми досі йому служили!», оскільки Сафіє, мати султана, була рабинею – венеціанкою Чечилією Баффо, яка потрапила в полон до піратів і була продана у гарем.

75

Ескі-Кирим – у сучасній АРК місто Старий Крим. За часів Золотої Орди місто було важливим культурним, торговим і адміністративним центром Юрту. За правління Ґераїв прийшло в занепад, проте завдяки особливому клімату було відоме як лікувальний курорт.

76

Акче – дрібна срібна монета, що була в обігу у XIV–XIХ ст. на території Османської імперії і її васальних держав.

77

Байрам-агаси – розпорядник бенкетів та свят у ханському палаці.

78

Мова йде про Переяславську раду 1654 р. Ця угода викликала негативну реакцію Ісляма III Ґерая, якою спробувала скористатися Польща, добиваючись союзу з Кримом проти України. Проте хан не дав остаточної відповіді, вирішивши почекати. Але його наступник і молодший брат, Мехмед IV Ґерай, уклав цей союз.

79

Існує легенда, що Ісляма Ґерая отруїла українська полонянка, бажаючи помститися ханові за зраду політичних інтересів її батьківщини. Але ця легенда не підтверджується історичними документами, у яких розповідається, що в Ісляма скочив на спині прищ, який видавив слуга, вочевидь занісши інфекцію, бо невдовзі у хана з’явилися нариви на спині, і він захворів під час свята на честь обрізання своїх синів і помер 30 червня 1654 р.

80

За старих часів для вичинки шкір використовували екскременти тварин (в основному собак), тому в кварталах, де жили і працювали майстри з вироблення шкір, стояв страшенно неприємний запах.

81

Султані Латіфа – вигаданий персонаж. За сюжетом вона є дочкою хана Селямета I Ґерая, який був батьком восьми синів: Азамата, Мубарека, хана Бахадира I, хана Ісляма III, Сафи, Кирима, хана Мехмеда IV та Аділя. На момент описуваних подій в живих були Мехмед IV і Аділь.