Читать «Ярино, вогнику мій» онлайн - страница 223

Ярослава Дегтяренко

53

Іслям III Ґерай (р. ж. 1604–1654) – кримський хан у 1644–1654 рр.

54

Ана-беїм – посада управительки гарему в Кримському ханстві, аналогічна посаді великої валіде в османській Туреччині, яку займала мати або сестра правлячого хана. Посада була третьою за значимістю в ханстві. Ана-беїм була наділена чималою владою, активно брала участь у внутрішніх і зовнішніх справах держави, вела дипломатичне листування з монархами іноземних держав, мала право бути присутньою на радах дивану на спеціальному балконі, а також власний дохід із ханських земель.

55

Хані – звернення до дружин кримського хана, з якими він уклав юридично законний шлюб. Також вживалися звернення «біїм» або «ханум».

56

У перекладі з турецької – «іскра».

57

Аталик – вихователь. У Кримському ханстві був поширений звичай аталицтва, за яким дитина з певного віку (зазвичай з 7 років) переходила на виховання в іншу сім’ю, а змужнівши, поверталася до своїх батьків. Аталиками для членів династії Ґераїв зазвичай були представники татарської, ногайської або черкеської аристократії.

58

Йдеться про похід Т. Хмельницького навесні 1653 р. до Молдавії, а потім і до Валахії для поновлення влади у Молдавії свого тестя В. Лупу.

59

Фераджа – верхній вуличний одяг мусульманки у ХVІ – ХІХ ст. на кшталт пальта, з довгими і просторими рукавами, довжиною до п’ят, з боковими кишенями, з V-подібним вирізом коміра.

60

При кримському дворі склалася традиція укладати шлюби з представницями татарської, ногайської або черкеської аристократії, і майже всі представники династії Ґераїв народжувалися від законних дружин, а походження від рабині вважалося ганьбою. Проте вже з XVII ст. трапляються згадки про походження Ґераїв від матерів-наложниць.

61

Існують свідчення про обов’язкову процедуру епіляції в країнах Сходу, оскільки наявність волосся на тілі жінки вважалася негігієнічною і непристойною. Є припущення, що спосіб епіляції за допомогою смужок тканини був винайдений у XIV ст. наложницями османського султана Османа І (р. пр. 1281–1326).

62

Бікеч (чаріє) – звернення до наложниці в гаремі кримського хана.

63

Ширк – поклоніння чому-небудь або кому-небудь, крім Аллаха, по суті – багатобожжя. В ісламі вважається великим гріхом.

64

256-й аят Сури 2 «Аль-Бакара» Священного Корану, сенс якого полягає в тому, що не допускається насильницьке поширення ісламу або примушення до нього, оскільки примус не здатен пробудити в людях любов до віри, а іслам – це релігія милосердя і любові, яка велить поважати право людей на вільне віросповідання.

65

Зіммі (араб. букв. «люди договору») – збірна назва немусульманського населення (християн, іудеїв і ін.) на території держав, створених і завойованих мусульманами, яке живе за законами шаріату, за винятком законів про особистий статус (шлюб і розлучення).