Читать «Черният отряд» онлайн - страница 53

Глен Чарльз Кук

Взводовете минаха преглед. Фургоните бяха натоварени и готови за път. Капитана и Лейтенанта се съвещаваха със сержантите си. Едноокия и Гоблин играеха някаква игра с малки призрачни твари, които воюваха в ъглите на ограждението. Повечето от нас гледаха и залагаха на едната или другата страна в зависимост от обратите на късмета им. Стражникът на портата извика:

— Идва ездач!

Никой не му обърна и капка внимание. Куриери идваха и заминаваха от сутрин до вечер.

Портите се отвориха навътре. И Глезанка запляска с ръце. Затича се към входа.

Оттам — одърпан като в деня на кървавата ни среща — влезе на кон нашият Гарван. Вдигна Глезанка и я прегърна силно, настани я странично на седлото пред себе си и докладва на Капитана. Чух го да рапортува, че всичките му дългове са изплатени и вече няма неуредени дела извън братството.

Капитана го наблюдава дълго време, после кимна и му нареди да заеме мястото си в редиците ни.

Гарвана ни беше използвал, но през това време бе открил свой нов дом. Добре дошъл в семейството!

Излязохме от града и се насочихме към новия гарнизон в Клина.

3.

Грапата

Вятърът блъскаше и бушуваше, и виеше около твърдината Мей. Арктически пориви се кикотеха и прокарваха ледения си дъх през пролуките в стените на квартирата ми. Пламъчето на свещта ми танцуваше, проблясваше и едва тлееше. Когато пръстите ми изтръпнаха, обвих огънчето и ги оставих да се пържат.

Вятърът духаше с все сили от север, понесъл ситен като прах сняг. През нощта беше натрупал две педи. Очакваше се още. Снеговалежът щеше да донесе и още беди. Съжалявах Брестака и хората му. Бяха тръгнали на лов за Бунтовници.

Крепостта на твърдината Мей. Перлата на защитата на Клина. Замръзнала през зимата. Блатиста през пролетта. Пещ през лятото. Пророците на Бялата роза и войниците на Бунта бяха най-малкият ни проблем.

Клина представлява дълго стреловидно плато между планински вериги, обърнато на юг. Мей се намира на острия му връх. Нашата задача беше да удържим тази котва на северната защита на Господарката.

Защо Черният отряд?

Ние сме най-добрите. Заразата на Бунта започна да се разпространява през Клина скоро след падането на Защитника. Хромия се опита да я спре и се провали. Господарката ни постави да се оправяме с кашата, която той беше забъркал. Единствената й друга възможност бе да се откаже и от тази провинция.

Пазачът на портите наду фанфара. Брестака се връщаше.

Не хукнаха да го посрещнат. Правилникът препоръчва „нормално поведение“ — да се преструваш, че вътрешностите ти не са вързани на възел. Вместо това хората надничаха от скришни местенца и се тревожеха за братята, тръгнали на лов. Някой изгубен? А тежко ранен? Познаваш ги по-добре от семейството си. Сражаваш се рамо до рамо с тях в продължение на години. Не всички са ти приятели, но те са твоето семейство. Единственото семейство, което имаш.

Пазачът на портите разби леда по наблюдателното стъкло. Скърцайки в протест, решетката се вдигна. Като историк на братството имах възможност да приветствам Брестака, без да нарушавам неписаните правила. Какъвто съм си глупак, излязох в ледената виелица.