Читать «Черният отряд» онлайн - страница 37

Глен Чарльз Кук

Черният отряд се зае да претърсва мъртъвците. Брестака, аз и Капитана, заедно с неколцина други, стояхме наблизо и преливахме от гордост. Едноокия и Гоблин празнуваха по свой уникален начин, подигравайки се един на друг през устата на трупове.

Внезапно Гоблин се вцепени. Подбели очи. От устните му се отрони стон, който прерасна в писък. Рухна на земята.

Едноокия ме изпревари с крачка и започна да пляска бузите му. Обичайната му враждебност се бе изпарила.

— Направи ми малко място! — изръмжах аз.

Гоблин се върна в съзнание още докато му проверявах пулса.

— Ловеца на души — промърмори той. — Осъществява контакт.

В този миг се зарадвах, че не притежавам талантите на магьосник. Проникването на някой от Покорените в главата ми се струва по-ужасен вариант на изнасилване.

— Капитане — извиках. — Ловеца на души! — и останах наблизо.

Капитана притича до нас. Никога не тича, освен ако не е под пара.

— Какво става?

— Вече изчезна… — въздъхна Гоблин.

Клепачите му се отвориха. Кожата и косата му лепнеха от пот. Беше пребледнял. Трепереше.

— Изчезнал ли? — притиснато Капитана. — Какво, по дяволите?…

Помогнах на Гоблин да се настани удобно.

— Хромия е отишъл при Господарката, вместо да дойде при нас. Между него и Ловеца на души има пререкания. Той смята, че сме дошли да омаловажим постигнатото от него. Старае се да задържи позициите си. Но Ловеца на души е много уважаван заради Берил, а пък Хромия не е на почест заради провалите си. Господарката му казала да ни остави на мира. Ловеца на души не може да измести опонента си, но си въобразява, че е спечелил този рунд… — Гоблин се поколеба. Едноокия му подаде голяма чаша. Той я пресуши на един дъх и продължи: — Казва, че трябва да стоим далеч от Хромия. Той може да се опита да ни злепостави по някакъв начин, или дори да насъска Бунтовниците срещу нас. Казва, че трябва да си върнем Крепостта в Дяла. Това ще разстрои и Бунтовниците, и Хромия.

— Ако иска да го дава пищно, защо не ни насъска против Кръга на осемнайсетте? — промърмори Брестака.

Кръгът е висшето командване на Бунтовниците — осемнайсет магьосника, които си мислят, че заедно разполагат с всичко необходимо, за да предизвикат Господарката и Покорените. Грапата — Немезидата на Хромия в Защитника — принадлежеше към Кръга.

— Имаш ли чувството, че се замесваме в политиката? — обърна се Капитана към Гарвана след кратък размисъл.

— Черният отряд е инструмент на Ловеца на души, всички го знаят. Загадката според тях се състои в това за копането на чий гроб ще ни използва като лопата — отвърна той.

— Още в Опал ми остана такова впечатление — съгласи се предводителят ни.

Политика. Империята на Господарката се представя за монолитна. Десетимата, Които Били Покорени, изразходват страхотна енергия, за да я удържат. И прекарват още повече време в дрязги помежду си — като дечица, които си делят куклите и парцалките, или се състезават за обичта на мама.

— Така ли е? — изръмжа Капитана.

— Така е — потвърди Гоблин. — Той казва, че ще поддържа връзка.