Читать «Черните птици» онлайн - страница 52

Том Райт

— Нямам нищо против, когато сме в леглото, бейби — каза ми тя. — Но кога беше последният път, когато гледа някой женски филм заедно с мен? Вече дори не ядеш яйца, ако не са твърдо сварени.

И Джейна не беше единствената, която беше забелязала някаква промяна в мен.

— Точно за това говоря — отбеляза Монси.

Беше ме гледала през прозореца на залата за разпити, който имитира огледало от вътрешната страна, докато разпитвах пъпчив гимназист, когото бях арестувал, защото беше прострелял доведения си баща в сърцето с арбалет.

— Станал си адски кораво ченге — добави тя. — От най-лошите.

Бях работил по-дълго само с двама партньори през цялата си кариера. Бо беше единият, а другият беше Флойд Зито, който заслужава отделно внимание, защото притежаваше онази особена непредвидимост и заплашителна аура, заради която жените го харесваха, а случайните минувачи заставаха нащрек. Бо, с когото работехме в екип в продължение на шест години и половина, не беше такава звезда. Беше жилав, с дълги крайници, висок горе-долу колкото мен и притежаваше достатъчно бързина и координация, за да играе като стопер, но на пръв поглед приличаше по-скоро на човек, който си тръгва последен от плажа. Никога не бях срещал толкова безстрашен мъж като него. Освен това винаги играеше с прекалено високи залози; беше от онези хора, които си поръчват от най-лютите чушки на всяко ядене и си пазят червея на дъното на бутилката с текила за десерт.

В нощта, след като се бях постарал да ме прострелят за втори път през живота ми, се бях свестил достатъчно, за да го чуя как се моли — на висок глас и без да се срамува — до леглото ми в болницата:

— Господи, знам, че отдавна не съм се обаждал, но този тъпак е моят партньор, с когото вече почти свикнах, и имам нужда от него там навън, защото горе-долу може да се разчита на него да ми пази гърба, така че смирено те моля да направиш необходимото, за да му вдигнеш хемоглобина и да му свалиш белите кръвни телца, а ако можеш да направиш и нещо за коефициента му на интелигентност, така и така ти е паднал, също ще ти бъда много благодарен.

Съпругата му Лин, сдържана и внимателна, беше от уважавана фамилия от Аркаделфия. Беше истинска вълшебница в отглеждането на саксийни растения, цветни лехи и всичко друго, което расте. Обичаше операта и балета. Беше научила дъщеря им Кимбърли да свири на класическа китара, също като нея самата, да мисли с главата си и да се грижи за животните. Обичах сериозните разговори с Ким и импровизираните ѝ рецитали на китара всеки път когато беше научила някоя нова пиеса.

Ким беше на единайсет, а майка ѝ на трийсет и три, когато загинаха. Уличен наркодилър на име Джеръми Тидуел беше отвлякъл семейната им киа, когато бяха спрели на светофара на връщане от партито на басейна за рождения ден на Ким, организирано от нейни приятелки. Шестнайсет часа по-късно семейство, излязло на пикник до езерото Фокс, беше открило изоставената кола, а един час след това заместник-шерифът беше открил и голите им тела. И двете бяха изнасилени, удушени и оставени в сексуални пози.