Читать «Черните птици» онлайн - страница 40

Том Райт

Оставих Пес на облегалката на креслото и се изправих, като си мислех какво искам да попитам Джонас и как трябва да се случи всичко.

— Оставаш на пост, момче — казах на котарака. — Не пускай никакви плъхове.

Той ме изгледа втренчено, дълбоко озадачен.

6

Излязох на Бордър Авеню и поех на юг, така че от лявата ми страна беше Арканзас с магазините си за алкохол, от дясната беше Тексас с автокъщите и баптистките си книжарници, а на километър и половина пред мен беше луизианският квартал — някои твърдяха, че единствената причина за съществуването му е желанието да се демонстрира колко много политическа корупция и изискана кухня могат да се съберат в един-единствен средно голям град.

Хванах светофара и смених на по-ниска предавка, за да завия по „Истърн“. От ауспуха на големия форд F-250 се разнесе гръмовното ръмжене, което Джейна наричаше „зова на Серенгети“. Това сигурно подсказваше повече за начина ми на мислене, отколкото си давах сметка тогава, но преди няколко години, когато Джейна и момичетата все още живееха с мен, изведнъж осъзнах, че ми е омръзнала втората ни кола — хонда акура, с която ходех на работа през последните шест години. Първата кола, която смятах за своя, беше пикап и след като бях работил толкова време за Дъсти в „Летящото С“, нищо друго не ми се струваше по-естествено за шофиране. Може би затова точно този звяр, паркиран под един огромен дъб до магистралата с надпис „Продава се“, пъхнат под чистачката, ми беше хванал окото. Изкарах го на тест драйв за десет минути и веднага след това го купих от алкохолизирания автомеханик, който го беше поправил. Човекът беше посветил живота си на „Свидетелите на Йехова“, но след това беше изпаднал в депресия, беше започнал да смесва лекарствата си с алкохол и беше изключен от църквата. Така и не ми каза как точно се беше случило последното, но аз останах с впечатлението, че няколко пъти беше прекъснал службите в храма „Кингдъм Хол“, за да огласи на всеослушание положителното си мнение за спиртните напитки и аналния секс. Бизнесът му не вървеше и той беше решил да продаде част от имуществото си, като започне с големия форд с двойно предаване. Колата имаше масивен ролбар и лебедка, големи гуми с дълбоки грайфери и керамична очна ябълка колкото праскова вместо топка на скоростния лост.

— Ако пуснеш кука в някой кладенец и закачиш другия край за лебедката на този звяр, можеш да изтеглиш цялото земно кълбо с хастара навън — каза ми той и с любов потупа по ролбара, а дъхът му беше като оръжие за масово поразяване.

Оценката на дъщеря ми Кейси гласеше: „Отива ти, тате“. По-късно тя по някаква причина реши, че пикапът трябва да се казва Бъфорд, и написа името му с красиви букви и лилав лак за нокти на левия калник.

Сестра ѝ Джордан попита:

— Семейният ван остава за мама, нали?

А първият въпрос на Джейна, докато обикаляше около пикапа и го разглеждаше, беше следният: