Читать «Тричі мені являлася любов» онлайн - страница 23

Роман Горак

Оповідання “Із записок недужого”, вперше опубліковане в 1925 році в журналі “Культура” і датоване початком 80-х років, - здається, не має нічого спільного з тим, що було насправді у Франка та Ольги, проте Михайло Возняк не без підстав зарахував це оповідання до тієї серії творів, у яких відбилось перше кохання Франка.

Точніше, біль від втрати коханої…

Таким чином, Ольга отримала волю. Їй здається, що саме тепер прийшла пора здійснити задумане. Перш за все - стати письменницею. Він обіцяв підтримку і він підтримає. То ж він вселив у неї надію, що з неї “вийде добра писателька”. “Єдина не заперта і доступна для Тебе дорога, се писательство, - переконував Франко Ольгу ще у 1876 році. - На тій дорозі Ти ще не пробувала своєї сили, - тож і сказати годі, чи і що Ти можеш на ній уділяти. Але подумай і те, що, виступаючи перша у нас на тім полі, Ти можеш зробити велике вліянє на других женщин, що Твоє образовано, вправді не спеціальне, але більше загальне, дає Тобі перед усіма майже женщинами у нас, і вкінці, що й моя рука, оскільки се в перших починах потрібне, не відкажеся від помочі для Тебе”.

Ольга повірила Франку і “спробувала” і вже у 1878 році писала Франку, що не знає, хто ж все-таки є ідеалом жінки для Франка: жінка взагалі чи жінка письменниця. Якщо письменниця, то вона справжньою письменницею, а отже, й ідеалом ніколи стати не зможе.

“Любцю моя, - заспокоював її тоді Франко, - тим не журися ані капинки. Ідеал мій є женщина в повнім значіню слова, женщина-чоловік, женщина - мисляча, розумна, чесна і переконана, - а таким ідеалом Ти можеш бути, - впрочім до того ідеалу загального додати ще лишень женщину люб'ячу, горячу, сердечну, щиру - і се весь мій ідеал, - а таким ідеалом Ти, конечно, будеш. Коли я налягаю на то, щоб Ти трібувала своїх сил в літературній роботі, так се не для того, щоби женщина-літераторка була моїм ідеалом, а скорше для того, що думаю так, як і П{авли]к, що на тім полі найшвидше будеш могла с часом дещо заробити і що на всякий спосіб робота подібна до моєї зближує Тебе зо мною, може вказати нам більше спільних інтересів, ніж усяка друга, і тим самим скріпити нашу любов і збільшити наші сили… А знаєш, чому я би ще дуже бажав, щоб Ти трібувала занятися літературною роботою? От чому: тота робота ще найбільше веде с собою свободи, розвою думки, незалежности, - вона для женщини отвирає далеко ширше, краще і надійніше поле для самостійного житя, як усякий другий заробок, усякий другий уряд, до котрого вони тепер бувають допущені”. Він вважає, що Ольга скоро могла б стати доброю письменницею і що письменництво “для нинішньої женщини образованої - єдиний заробок, котрий при тім запевнює їх поважне ім'я, узнане в товаристві і не робит її невільницею”.

Перші кроки в літературі, підтримка Івана Франка, не вселяють надії в Ольги. Вона гарно перекладає, але от написати самостійну річ не може. “Щодо Твоєї літературної роботи, то зовсім не страхайся, - заспокоює її Іван Франко. - Ту тільки щоби охота і пильність та старанність, то мож дійти до значної висоти, не потребуючи притім бути ані генієм, ані навіть великим талантом. Адже гляди тілько, які люде задают тон у нашій журналістиці! Жінко, - і Ти би не встидалася вже тепер, якби порівнав з ними, хоть Ти не написала ще нічого оригінального, а вони своїми оригінальними дурницями позадруковували стоси паперу!”