Читать «Сюрпризи долі» онлайн - страница 169

Ева Гата

Та раптом вітер змінює напрям, і гарячий струмінь повітря зігріває моє задубіле тіло, а кров починає нуртувати в жилах. Хмари зникають спід ніг. Виявляється, що вони ховали ріку життя. Я її бачу. Вона невтомно несе свої води з вічності у вічність. За кожним поворотом виринають нові картини. Їх малює моя уява. Які вони? Радісні, чи страшні? Усе залежить від фарб. «Давайте жити і любити» — співають ельфи, кружляючи в барвистому танку на квітучих галявинах.

Мені хороше, як ніколи. Я пірнаю з головою у срібні хвилі, омиваю засохлі струпи ран. Вода рветься з берегів, кипить і струменить уперед. Там річкові пороги, і між ними приховані найбільші страждання. Дуже важко оминати найважливіші сторінки власного життя, бо за Геракловими стовпами на мене чекає найвища нагорода — моя Любов. Та чи я її пізнаю?

Звичайно! Якщо він, глухий і важко хворий, знав Її, то яке я маю право сумніватися?! Адже треба боятися не смерті! Треба боятися не пізнати Любов!

Ріка проривається крізь скелі і розливається широким і вільним потоком. Довкола досконалість і краса, то навіщо власноручно позбавляти себе такого дарунка? Можливо там, у вічності, ще цікавіше, та повноцінний перехід до нового відбувається лише по завершенні старого. Я вірю: наступної весни обов’язково з’являться зелені листочки на сухих гілках самотнього дерева.

Усе життя я боровся з вітряками. Навіщо надаремно розтрачав свої сили? Будував довкола себе фортеці і споглядав на світ через бійниці. А коли знесилювався від боротьби, замикався у келії, терзав і катував свою виснажену душу біля вікна. Дурень! Кому потрібні такі жертви? Що заважало розкрити вікно і змінити страждання на радість?

А ще краще — розчахнути двері і вийти на сонячну галявину.

Музика наповнювала душу.

Що залишилося за плечима? Заплутаний клубок, який треба за будь-яку ціну розплутати? А чи потрібно це робити? Що дасть розмотування ниток і їх перебирання із завдаванням болю всім, хто із ними пов’язаний? Може кращим буде лиш переглянути минуле, або ж навіть тільки ставлення до нього, і цим накреслити нове майбутнє? Воно ж подібне до незакінченого полотна…

Чи варто шкодувати за скоєними вчинками? Можу впевнено відповісти: НІ. Я спалахував і згоряв, а потім відроджувався, мов фенікс. Такий мій шлях. Завдяки йому тепер я знаю, хто я і яких потребую фарб, щоб домалювати незавершені сюжети.

Але як швидко минає час! Уже лунає остання частина симфонії — Бланік. Залишилося тринадцять хвилин, і треба буде визначитися: бути чи не бути. Даруй за плагіат, ця сентенція не нова, та все ж треба дати відповідь. Ловлю себе на тому, що кожна моя думка матеріалізується. То все ж таки — бути чи не бути? Відповідь не змушує на себе чекати.

Я стою біля підніжжя гори. Бачу грот, знаю — це двері у безмежність, а над ним висить водяний годинник професора Гітона. У колбах і трубочках ще доволі води.