Читать «Сюрпризи долі» онлайн - страница 165

Ева Гата

Я підійшов до вікна. За склом поспішають хто-куди юрби людей, вони і гадки не мають, що за ними хтось спостерігає. Кожен із них має якісь дріб’язкові проблеми, потаємні бажання і тамовані примхи. Вони вірять у прийдешній день і сподіваються: завтра щось зміниться на краще. Для них існує лише їхній світ, у якому немає місця для ближнього. В їхні мізки не закрадається думка, що того, хто бачить їх сьогодні, завтра вже не буде. Почнеться новий день і ніхто не згадає про чоловіка, який спостерігав біля вікна за метушнею цього світу. Хіба що дехто прочитає в скупих газетних рядках: «Сумуємо з приводу передчасної смерті відомого журналіста Георгія Крука…»

Щасливі, їх ще щось вабить. Мені ще б хоч раз відчути потяг їх простих бажань! Пригадую, це часто бувало в дитинстві. Тоді існував цілий всесвіт фантазій і радості. Зрештою, вони завжди поруч. Варто щезнути фантазії, як одразу тьмяніє і згасає радість. Наприклад, у дитинстві я не міг дочекатися першого снігу, щоб цілісінький день возитися на санчатах і будувати снігові палаци, а зараз лише нарікаю або на морози, або на хляпу під ногами.

Пригадалися знайомі рядки:

«Тепер живе кожен з нас мовчазний, сам-один Однак гордовито в душі ми приховали Наш потаємний скарб. Задзвонив вечірній дзвін І ми із хвилюванням душею задрижали».

Ще не так давно я декламував їх у цій же кімнаті Марині. Тоді вони мали зовсім інше звучання, ніж тепер. Рицос — великий поет, його важко до кінця осягти. Ми тоді говорили про поета і смерть. Чому пригадався саме цей вірш? Тому, що він присвячений Костасу Каріотакісу?

Я кинувся до шафи і дістав збірку новогрецької поезії. Пальці нетерпляче перебирали сторінки. Ось і те, що шукав. Очі наткнулися на другу строфу:

Життя (з їхніх слів) — трагічна безнадія. О, Боже милосердний, глузування світу, Піт, сльози і нестерпна ностальгія За небесами, на землі — самотність цілковита. І ставши біля вікон, споглядають Дітей, дерева, плин вечірньої природи, Каменярів, які кайлами брили мармурові крають, І сонце, що назавжди у цей день для них заходить.

Я не міг більше читати. Боже милий — це про мене! Напевно, в усіх поетів долі схожі. Вікно, знову вікно. Це понад мої сили! Що є основою людського життя? Усі в один голос кажуть — Любов. Тоді, виходить, якщо її не має, то немає сенсу сидіти у тісній келії.

— Твоє життя не вдалося, — знову почув знайоме сичання.

— Моє життя не вдалося, — повторив, як папуга.

Довкола мене не було місця, де би, принаймні, жевріла Любов: коханої поруч не передбачалося; найближчий друг віроломно всадив мені ножа у спину; жінка, якій я довіряв, — зрадила нашим ідеалам і знищила мене. Та усе це дріб’язок порівняно з інцидентом у лекторії. Я міг би зі всім змиритися, але насміхатися з моєї поезії, божевільно реготати зі сліз душі — це понад мене. Світ перевернувся, небеса відвернулися від мене.

Я налив ще півсклянки коньяку. Задзвенів телефон. Це був Ярослав Грох, він, бачите, не зрозумів, куди це я так несподівано зник. Виявляється, після літературного вечора відбулося невеличке прийняття. Хтось зауважив, що Крука немає, от він і вирішив милостиво довідатися, чи у мене все гаразд. Яке зухвальство! Та чи та людина щось має у голові, чи може одну тирсу, яким же треба бути твердошкірим, щоб дзвонити в мою оселю після скоєного?