Читать «Съветът на злото» онлайн - страница 80

Анди Бригс

— Полезният товар не те засяга — промърмори Базилиск. — Имаш размерите и теглото — всичко, от което се нуждаеш, за да направиш изчисленията.

— Не, не, не! — Рубен удари бюрото с ръце, лицето му почервеня. — Когато приех този проект, предполагах, че е законен бизнес. Чак при срещата ни осъзнах, че има нещо нередно. И сега ми казваш, че сондата ще носи полезен товар, който ще се отрази скоростта й на дълбаене, на промяната в траекторията й според различната плътност на скалата и на проникването й в течната магма под мантията. Ако искаш да работя, дай ми данните, или напускам!

Джейк реши да се намеси.

— Става дума за ядрена бойна глава.

Базилиск се обърна към Джейк, изпълнен с гняв. Рубен замръзна и за момент Джейк си помисли, че Базилиск го беше парализирал с нещо. След това инженерът се строполи в стола си и изрече с омекнал глас.

— Ядрена бомба? Да не си луд?

— Луд е въпрос на гледна точка — измърмори Базилиск. — Направи изчисленията!

— Даваш ли си сметка какво ще се случи, ако взривиш бомбата?

Джейк погледна дръзко Базилиск.

— Земната ос ще се измести, сезоните ще се разбъркат, полярният лед ще се стопи, а пустините ще се превърнат в океани.

— Не — поклати глава Рубен, — не и само с една бойна глава.

Джейк въздъхна с облекчение, но някак се притесняваше да повярва на това, което Рубен му беше казал.

— Само тази е.

От изражението на Рубен можеше да предположи, че ще разкрие поредната лъжа.

Рубен облиза пресъхналите си устни.

— Взривяването на ядрена бойна глава във вулканска система като този остров ще предизвика световна верижна реакция в други вулкани.

Базилиск отстъпи назад, сякаш за да окуражи Рубен да продължи да говори. Джейк погледна двамата мъже.

— Вулканска система ли? Но аз си мислех, че искаш да изпратиш сондата в земното ядро и да я взривиш там.

— Трябваше да повярваш на нещо — сви рамене Базилиск. — Защо не на това?

Рубен продължи:

— Вулканските системи по света са местата, където се освобождава земното налягане, и всички са свързани помежду си. На практика, когато нещата станат напечени под повърхността, вулканите изригват и освобождават напрежението. Взривяването на бомба в тази система би довело домасово изригване по света. Ако всички вулкани изригнат едновременно, това ще причини земетресения, приливни вълни и ще изпрати огромни количества пепел в атмосферата, която ще закрие слънцето. Така на практика светът ще потъне в тъмнина.

За няколко секунди командният център се изпълни с тишина. След това мобилният телефон на един от техниците звънна с дразнещо весела мелодийка. Той благоразумно спря звука моментално.

Базилиск кимна.

— Разбира се, ти си прав. Но аз искам да унищожа само един вулкан. И за да постигна максимален ефект, сондата трябва да е на точната дълбочина. Ще програмираш ли координатите, както сме се договорили?

Този път Джейк не можа да сдържи гнева си.

— Ти пак ме излъга!

— Не съм. Казах ти плана…

— Ти ме заблуди. Исканията, парите, оръжията — всичко е било един голям, екстравагантен блъф! Направи всичко това, разруши моя живот само за да унищожиш един-единствен вулкан? Какво толкова специално има в него?