Читать «Съветът на злото» онлайн - страница 79

Анди Бригс

— Всъщност по-добре е, че не се задейства. Холандският ми приятел все още не е програмирал подходящата траектория за сондиране, която да компенсира допълнителния полезен товар на сондата. Няма да допусна да не попадне в целта си.

— Мислех си, че земното ядро е доста голяма цел.

Базилиск не каза нищо. Джейк поклати глава и посочи към командното табло.

— Това ли беше всичко, което трябваше да направиш? Да дръпнеш една жица, за да го прекъснеш? Нямаше да е трудно да бъде саботирано.

Базилиск посочи жицата.

— Синята просто затваря веригата. Ако бях дръпнал червената, тя щеше да претовари машината и да взриви бойната глава на секундата.

На Джейк идеята не му хареса.

— Нали няма наистина да взривиш главата? Това е самоубийство!

— Запомни, Джейк! Празните заплахи не заблуждават никого и не печелят ничие уважение! Когато си притиснат към стената, трябва да използваш всяко оръжие в арсенала си, за да се измъкнеш жив. Животът е най-голямата ценност, която някога ще притежаваш!

— Но този план ще убие и нас двамата! Затова ли задейства сондата? Защото беше притиснат към стената?

— Ако ще падам, то няма да е без борба и със сигурност няма да съм сам. — Базилиск закуца към командния център. — Но уверявам те, ние ще оцелеем.

Още веднъж Джейк усети гузната си съвест да го пробожда. Всичко това със сигурност беше нередно. Въпреки факта, че беше участвал в купуването на бойната глава, той се беше надявал, че Базилиск блъфира и няма намерение да взривява бомбата. Но сега се убеди, че греши. Базилиск очевидно не се интересуваше от света наоколо. Със сигурност беше луд и тази мисъл накара Джейк да потрепери от страх, когато го последва.

В командната стая бяха останали едва трима „най-важни“ техници, които изобщо не изглеждаха разстроени от загубата на колегите си. На екрана беше отворена сателитна карта на острова с две светещи точки, които се приближаваха от морето. Базилиск ги посочи и се обърна към Джейк.

— Виждаш ли това? Това е специалният отряд на Блюстителите. Идват тук заради теб.

— Заради мен ли? — изненада се Джейк. — Искаш да кажеш заради нас?

— Хамелеон беше поставил проследяващо устройство в ботуша ти, когато се бихте в Москва. Махнахме го, докато беше в безсъзнание, но вече беше твърде късно. Ти ги доведе тук!

Джейк се подразни от факта, някой го беше използвал за пореден път. Базилиск се обърна към друг компютърен терминал, където седеше експертът по сондиране Рубен Карлис.

— Действай! — заповяда Базилиск.

— Ще трябва да ми разкриеш тайната в някой момент — оплака се Рубен. — Ако искаш ядрената сонда да достигне до предназначението си, ще трябва да ми кажеш какъв точно полезен товар носи!

Джейк се намръщи. Нима инженерът не знаеше в каква налудничава схема се е забъркал? Момчето прекоси стаята и отиде при спорещите мъже.