Читать «Съветът на злото» онлайн - страница 71

Анди Бригс

Президентът не обичаше да се занимава с Блюстителите, отчасти защото те не бях под негов пряк контрол, и отчасти защото смяташе, че те имат прекалено много власт. Тайно лобираше да им бъдат наложени по-големи ограничения. Пресегна се за телефона и хвърли многозначителен поглед на секретарката си.

— Мисля, че е време за още кафе. — Секретарката се усмихна нервно и бързо излезе. Той вдигна слушалката към ухото си и се облегна в луксозния си кожен стол. — Президентът слуша.

— Господин президент — обади се гласът отсреща. Беше с приятен шотландски акцент, което се хареса на президента. — Събрахме надеждна информация за инициатора на последното искане и неговото местонахождение. В момента ви изпращаме данните.

Президентът се протегна към компютъра на бюрото си. Вкара шестнайсетцифрена парола и след секунди влезе в програма, която дешифрираше постъпващата информация. Появи се видеоклип с исканията на терориста без звук.

— И картината, и звукът са променени — продължи гласът. — Но посредством сложен процес на възстановяване на използваните алгоритми, получихме следното.

Пикселизираният образ се размести. Милиони малки пиксели се наместиха на правилните позиции като бързо подреждащ се пъзел. За секунди се оформиха лицето на младо момче с бледи черти и стърчаща руса коса. Президентът си пое дълбоко въздух.

— Той е само дете! Не може да е вярно!

— Уверяваме ви, че е. От атаката в Индия следим тази нова заплаха. Хамелеон го откри.

Появи се снимка на момчето заедно с резултатите му от училище, които, както забеляза президентът, бяха слаби, и името: Джейк Хънтър.

— Той има славата на създаващ проблеми — продължи гласът, — но не и в такива размери, разбира се.

Президентът се загледа в семейната снимка, кацнала на ръба на бюрото му. Погледът му се спря на лицето на дъщеря му и по устните му премина усмивка. Беше жива благодарение на Хамелеон. Щом този супергерой беше събрал информацията, то тя беше надеждна.

— Но цялата тази схема със сигурност не е по силите на едно хлапе, нали?

— Не, сър. — Гласът прозвуча укорително. — Това би означавало подценяване на врага. А Блюстителите не постъпват така. Хамелеон е влизал в няколко схватки с мишената и е имал възможността да събере ДНК материал за автентичност на идентификацията.

Президентът се намръщи. Започваше да се чувства леко неудобно при липсата на екипа му от съветници и речник.

— И какво доказа това?

— Доказа, че Джейк Хънтър не е този, за когото се представя. Изглежда всъщност е много по-стар злодей, с когото сме се сблъсквали преди. Той е Първичен. Навярно ви е познато името Базилиск?

По тялото на Президента пробяга хлад само при споменаването на това име и спомена за отвличането на дъщеря му от Базилиск през първия му мандат. По — време на инцидента се беше срещнал лице в лице със злодея. И беше видял с очите си, че е възрастен. Не това момче.