Читать «Съветът на злото» онлайн - страница 70

Анди Бригс

— Целта е власт. Богатството е необходимата съставка. А войските… е, те са за преговорите.

Джейк погледна отново към екрана на Villain.net и се намръщи, спомняйки си за разговора, който беше дочул между Базилиск и Съвета. Посочи уебсайта.

— Не би трябвало да го ползваш, нали? Съветът ти забрани.

Реакцията на тялото на Базилиск издаде изненадата му.

— Откъде знаеш това?

— Подочух — изръмжа в отговор Джейк. За пръв път Базилиск не го плашеше. Започваше да осъзнава доколко злодеят го беше използвал. За изненада на Джейк Базилиск избухна в силен смях.

— Ти наистина имаш коварна същност, Хънтър. Шпионираш ме. Отлично. Мисля, че е време да разбереш истината за Villain.net и твоята роля във всичко това — Базилиск посочи стаята с театрален жест.

— Моята роля? Използвал си ме. Всичко е блъф, нали, за да можеш да си го върнеш на Съвета?

— Ти си много специален, Джейк. Свързан си с всичко това по начин, който още не можеш да разбереш.

Джейк насочи поглед към Базилиск. Вбеси се, че все още му говори уклончиво.

Усети как през него премина приток на енергия и осъзна, че имаше сили. Навярно ги бяха свалили в него, докато е бил в безсъзнание. Може би затова се беше почувствал по-добре? Ако Базилиск не започнеше да му дава отговори, щеше да ги изкара от него насила.

— Най-добре започни да ми обясняваш! — каза Джейк заплашително.

— Господин президент?

Президентът на Съединените щати престана да почиства трохите и шоколадовите петна от понички по разузнавателния доклад в ръцете си. Секретарката му беше влязла в Овалния кабинет и кършеше нервно ръце. Президентът облиза пръстите си, след което свали очилата си и разтърка уморените си очи. Дали беше късно през нощта, или пък рано сутринта? Единственото, което виждаше през прозореца, беше потъналата в тъмнина градина на Белия дом.

— Да? — каза той с надеждата, че тя ще му предложи нова кана кафе и още понички. Нуждаеше се от нещо да го държи буден.

— Получихме кодирано обаждане от Блюстителите.

Президентът въздъхна. Когато пое работата, детето в него очакваше с нетърпение да чете държавни тайни, които обикновените хора никога нямаше да узнаят. Надяваше се, че най-после ще разбере дали правителството пази някъде на склад скрити документи за извънземни и летящи чинии. Това, което не беше очаква да открие, бе цяло звено в правителството, посветено на работата и укриването на съществуването на супергерои и суперзлодей. Глобалната общност беше преценила, че хората не трябва да узнават подобни неща, така че работеше в близко сътрудничество с правоохранителните органи по света за покриването на суперпроявите и замаскирането им като терористични заплахи или дело на обикновени престъпници. Така директната реакция на дадено правителство срещу заплахите на суперзлодеите ставаше много трудна. Тук се намесваха Блюстителите.

Формирани първоначално от Обединените нации, те бяха по съществото си тайна армия елитни войници от целия свят, чиято задача беше да държат под контрол суперзлодеите и прекалено фанатичните супергерои. Тъй като самите Блюстители нямаха право да притежават суперсили, разчитаха на последните технологии и съдействието на правителствата, както и на супергероите, които се бореха с престъпността всеки ден.