Читать «Скандална история на Римските императори» онлайн - страница 95

Антъни Блонд

Афинитетът на Нерон към гръцката култура бил толкова голям, че станал жертва на измама в стил Чатертън и купил превод на дневник за Троянската война, написан на финикийски и уж открит в една срутила се гробница на Крит. Троя определено го е омагьосвала. Най-големият стенопис в Златния дом изобразявал пристигането на дървения кон при стените на Троя и непосредствено след пожара в Рим (Нерон не го е подпалил, нито го е организирал) пял за завладяването и опожаряването на Троя в частния си театър — или поне такива са слуховете. Всички са единодушни, че имал доста добър глас.

Неговата първа „Нерония“ (литературен фестивал) се състояла през 60 г., а на втората от 65 г. рецитирал (част от) „Тройка“; типично за него главният герой бил не навяващият асоциации за мачо Хектор, а нежнокожият, женствен Парис. Множество таланти, някои открити от Сенека, се събирали в литературните му „академии“, на чиито „работни“ вечери Нерон бил приеман като колега. И макар Тацит да е пиперлив, дори той признава, че Нерон може да се смята за сериозен поет. Императорът покровителствал млади и неизвестни творци, а най-прочутото му протеже е Петроний, чийто изпълнен с чар, поквара и коварство „Сатирикон“ ще си остане един от най-добрите трудове на всички времена. Сатирата е поставена в Путеоли — нов град на брега на Неаполитанския залив, подкрепян от Нерон; героите са подбрани от най-бедните и най-богатите класи. Трималхион, който дава пиршеството, на което поднасят глиган, пълнен с живи дроздове, е прочут с вулгарността си освободен роб. Любовта, както може да се предположи, е хомосексуална.

Конниците и сенаторите, участващи в литературните вечери на Нерон, били единствената му връзка с висшата класа в Рим, но дори тя била прекъсната, когато през 65-66 г. те взели участие в заговора на племенника на Сенека, Пизон, който също бил поет. Всъщност Мириъм Грифин смята, че заговорниците застанали на страната на политическата опозиция заради накърненото им творческо честолюбие, тъй като императорът ставал все по-агресивен и завистлив към успеха им.

Твърди се, че музиката е най-малко опасна от всички изкуства, но именно сценичните прояви на императора станали причина за краха му. Актьорската професия не била високо ценена в Рим. Както вече видяхме, актьор било синоним на мъжка проститутка и често се предлагало по една или друга причина актьорите да бъдат бичувани. Нерон започнал скромно, като се явявал като колесничар и актьор в частния си цирк и частния си театър, но като жадувал за награди и за аплодисментите на публиката, приемал наградите преди състезанието и организирал овациите.