Читать «Скандална история на Римските императори» онлайн - страница 84

Антъни Блонд

Префектът, който го арестувал, получил милион и половина сестерции и бил назначен за претор. Процесът отново се състоял intra cubiculum, или при затворени врати в двореца; жертвата била не просто богат гал, който не се харесвал заради своята екстравагантност (харчел прекалено много по време на игрите), а зет на могъща фамилия, един от членовете на която бил открит по време на един сутрешен прием с меч под тогата си. По време на мъченията (които някога били осъждани от Клавдий) не признал нищо, но опитът му показва степента на отчуждаване на римската висша класа от императора. Според Тацит падението на Месалина се дължи на нейната лудост. Тя се влюбила (по онова време още нямала двадесет и пет) в прекрасния млад новоназначен консул Силий, отрупала го с подаръци и се „омъжила“ за него през есента на 48 г. по време на една церемония, посветена на Бакхус. Цял Рим разбрал; Нарцис и неговата група освободени роби решили, че императорът също следва да научи — от лоялност и защото смятали, че Месалина е в състояние да направи любовника си принцепс и да ги премахне.

Идеята за подобен заговор може и да се е появила в хубавата главица, когато видяла благоразположението на народа към оцелялата сестра на Калигула, Агрипина, и нейния очарователен десетгодишен син по време на Троянските игри от 47 г. Тъй като отраканото вече момче по-късно станало император Нерон, Месалина определено е познала, макар да не доживяла да се убеди в правотата си. Както никога досега, Клавдий реагирал директно и бързо. Видял в репутацията на съпругата си заплаха за своето достойнство и за самия себе си и тъй като нямало много служители в Рим, на които да повери арестуването й, потеглил веднага от Остия и се посъветвал с Нарцис, който поел за един ден командването на Преторианската гвардия. Заедно с него, с Вителий и с един бивш консул, който бил добър приятел на фамилията Германик, Клавдий поел към дома на Силий, когато на пътя му се появила Месалина. Тя изиграла коза си — децата. Клавдий го надцакал със списъка на любовниците й. Императорската свита продължила нататък и била спряна от старшата весталка, която като главна феминистка в Рим настояла императрицата да бъде изслушана. Нарцис я избутал настрани, като й обещал, че това ще бъде сторено. Групата претърсила дома на Силий и останала изумена от количеството императорски вещи, които Месалина подарила на любовника си. После продължила към преторианските казарми (последното спасително убежище на Клавдий), където се събрал военнополеви съд. Силий само помолил за бърз край. Месалина била открита в градините на Лукул и прободена.

Поради някаква причина Клавдий казал на преторианците да го убият, ако се ожени отново, но екзекутирането на императрицата отворило празнина в държавния модел, която трябвало да бъде запълнена. Започнала борба между отделните фракции, опитващи се да издигнат кандидатките си. Нарцис предложил Елия Петина, която била безобидна и веднъж вече била омъжена за Клавдий; самият император обмислял Лолия Паулина, много богата и за известно време съпруга на Калигула; фаворитката и избраницата на Палас, изгряващата звезда сред освободените роби на императора, била Агрипина, дъщерята на известния и уважаван Германик и Випсания, любимата съпруга на Тиберий. Фактът, че била кръвна племенница на Клавдий — дъщеря на брат му, — било скромно неудобство в сравнение с изгодите, които можел да извлече несигурния император от подобна превъзходна връзка. Приятелят на Клавдий, Вителий, го уверил, че изборът ще бъде добре посрещнат от народа, и агитирал сенаторите, които отменили забраната за брака и одобрили кандидатката. Бракът бил сключен на 1 януари 49 г. Клавдий бил вдовец от три месеца.