Читать «Скандална история на Римските императори» онлайн - страница 83

Антъни Блонд

Поради спорното заемане на властта от съпруга й, мнозина станали обекти на отмъстителното и често смъртоносно внимание на Месалина; това били не само хора от фамилията, но и потомци на други прочути имена от времето на републиката, като Сула, Помпей и Крас, които си въобразявали, че са в състояние да предложат на Рим едно ново начало именно защото не били свързани с императорския род. Отначало Клавдий се опитал да ги спечели с високи постове, но след време тези благородни издънки били унищожени, обикновено по някакъв непряк начин — Клавдий станал голям майстор в тази област и великолепен сътрудник на жена си.

Никой заговор не може да бъде така нереален, ексцентричен и показателен за тази пъклена двойка като заговора на Апий Силан. Клавдий споделил пред Сената, че една нощ освободеният му роб Нарцис се втурнал в спалнята му и обявил, че сънувал как Силан взел решение да го убие. Видният благородник бил призован в двореца в малките часове, признал намеренията си и бил надлежно екзекутиран. Клавдий използвал съня на Нарцис като неоспоримо доказателство за заговор. Твърди се, че причина за това е нараненото самолюбие на Месалина — Силан отхвърлил сексуалните й аванси и затова тя въвлякла Нарцис в този убийствен фарс. Епизодът показва лесния достъп на личните слуги до императора и че колкото по-близки са те до властващата персона, подобно на камериерите в спалните на Хенри VIII или Луи XIV, толкова по-голямо е влиянието им върху тях. Тайното и неоправдано екзекутиране на Силан станало причина губернаторът на Далмация да въстане. Бунтът бил потушен за пет дни, но дал на Месалина възможност да извърши най-прочутото си убийство — на съпруга на най-добрата си приятелка от детство, който бил свързан със Силан; според сведенията думите й били „Няма да боли, Петус.“ Да се отърве от заварения си зет, който бил женен за дъщерята на Клавдий и следователно бил потенциален съперник, не представлявало проблем. Той бил убит, хванат в деликатен момент с любовника си.

Най-амбициозният заговор на Месалина бил замислянето на смъртта на Валерий Азиатик, богатият и самоуверен гал, който се сродил с римската аристокрация и смятал, че е замесен от императорско тесто. Жена му имала връзка с Калигула, а сестра й, прочута с изумрудите си, била женена за кратко за него. Азиатик бил доста забележителна фигура в Рим; през годините семейството му забавлявало всеки тръгнал на обиколка из Галия по-важен римлянин, в това число и майката на императора; може би именно поради това Клавдий не бил особено склонен да го екзекутира. Месалина обаче била неумолима. Азиатик притежавал градините на прочутия генерал и изтънчен чревоугодник Лукул, а тя ги желаела за себе си. Нещастникът бил докаран окован в двореца и обвинен — по липса на друго — в хомосексуализъм. Клавдий все пак успял донякъде да се наложи и така се стигнало до компромис — на Азиатик му било позволено да избере сам от каква смърт да умре.