Читать «Скандална история на Римските императори» онлайн - страница 52

Антъни Блонд

Гражданската война не била толкова резултат от съперничеството между Цезар и Помпей, колкото между оптимати и популарии. С 370 срещу 22 гласа Сенатът гласувал предложението на новия говорител на Цезар, обеднелия патриций Курион, двамата — Цезар и Помпей да се откажат от пълномощията си. Помпей се поколебал, а след това по предложение на Метел се съгласил да поеме командването на всички сухопътни сили в Италия. Цезар бил застрашен. Налагало се да действа. Той тръгнал от Равена и завладял малкото градче Ариминум (Римини); там заедно с неколцина приятели се измъкнал посред нощ от едно увеселение, прекосил един малък поток (днес не знаем къде точно минава той, но името му — Рубикон — е останало в историята), като промърморил „Жребият е хвърлен“ — защото всъщност така той пресякъл границата на Италия. Първата му работа била да „освободи“ няколко коня на една поляна от другата страна на потока. Така започнала Гражданската война.

Цезар имал репутацията на победител и макар да започнал само с един легион и без пукнат грош, привличал войниците като магнит. Той взел своя дял от хазната на Форума и изпратил приятелско послание на Помпей. Срещнал се с Цицерон, който бил интелектуалният доайен на оптиматите, и го оставил да се присъедини съвсем необезпокояван към противника му. Войната обхванала Африка и Испания, после Гърция, Египет и Азия (Западна Турция), но Цезар в крайна сметка победил. През 46 г. пр. Хр. той бил избран на специалната длъжност диктатор, но за разлика от предшествениците си се държал любезно и с мекота към победените си сънародници. В Рим той използвал изключителната си власт да опрощава дългове и да прекратява изгнания. След като изгубил последната битка в Тесалия, Помпей избягал в Египет, където бил убит от съветниците на десетгодишния владетел. Цезар оплаквал противника си заедно с целия римски свят.

Момчето цар имало сестра — осемнадесетгодишна македонка, като всички Птолемей по-скоро остроумна, отколкото красива, но с чар, енергия, амбиция и кураж. Естествено, става дума за Клеопатра. Тя била изолирана от фракцията на брат си, но когато чула, че в Александрия пристигнал нов завоевател, успяла да се промъкне в двореца и се срещнала с Цезар. Така започнала световноизвестната любовна афера. Двамата обаче не пътували през следващите два месеца по Нил, както гласи легендата. Макар да бил омагьосан от ослепителната принцеса, Цезар имал и други, не толкова приятни неща за вършене. Синът на Митридат нахлул в римската провинция Кападокия и Цезар го победил със светкавична атака, обобщена по-късно в надписи по стените на Рим (който отчаяно се нуждаел от него): Veni, vidi, vici. Цезар винаги се е изразявал сбито и не обичал многословията.