Читать «Скандална история на Римските императори» онлайн - страница 140

Антъни Блонд

14

Princeps – буквално „първенец“, първият в списъка на сенаторите. – Б. пр.

15

Старши подофицер под центурион, отговарящ за канцеларските задължения; войник, награден с почетно рогче и освободен от обикновена работа.

16

G. R. Watson, The Roman Soldier, Thames and Hudson, 1969.

17

R. G. Collingwood and J. N. L. Myres, Roman Britain, OUP, 1937.

18

На едно състезание той направил повече пари, като забавял конете си, отколкото щял да спечели, ако излезел победител. – Б. пр.

19

На сутринта в деня на убийството му Калигула открил игрите, като принесъл в жертва фламинго, чиято кръв изцапала тогата му. – Б. пр.

20

Римските култове са доста объркани, но Юпитер бил върховният бог. Всеки триумф завършвал в неговия храм в края на Via Sacra. Всеки култ имал свой собствен празник, римляните обичали зрелища и церемонии, а при липсата на жълта преса и телевизия те били единственото средство на политика да се изяви пред електората си. По-късно, използвайки за подкуп взетите назаем пари от Крас, Цезар успял да уреди да го изберат за Pontifex Maximus (на латински така се нарича папата) и тази негова длъжност наред с драматичния му живот и смърт вдъхновили редица представления за него през Средните векове. Заедно с длъжността вървяла и една доста хубава къща в града, недалеч от храма на Веста и весталките – далеч по-добре от стария фамилен domus на gens Julia в Субура, днес бедняшки квартал.

21

Партяиски изстрел – конник, който бяга или се преструва, че бяга, се обръща в седлото си и стреля с лък. Една запратена по този начин стрела улучила бедния (или по-скоро доста богатия) стар Крас. – Б. пр.

22

Става въпрос за брата на оратора Цицерон, който бил офицер при Цеппр. – Б. пр.

23

Превод Иванка Попова. – Б. пр.

24

Един фурлонг се равнява на ок. 200 м. – Б. пр.

25

Баща му прочистил Средиземноморието от пирати. Публично осъждане за политически престъпления, обявяване виновните извън закона и изгонването им от отечеството.

26

Джон Картър в коментара си към „История на Рим“ от Дион Касий отбелязва, че те заплатили за вината си, че са пораснали синове на баща си.

27

Н. Н. Scullard, From the Gracchi to Nero, A History of Rome from 133 BC to AD 68, Methuen, 1959.

28

Наполеон бил първият владетел, разделил конете на състезателни, кавалерийски и артилерийски. – Б. пр.

29

Gilbert Charles Picard, Augustus and Nero, Phoenix House, 1996.

30

Грък на име Антоний Муза, който излекувал инфектирания му бъбрек със студени бани – единственият лек, който помогнал и на Джордж III. Благодарният и може би сервилен Сенат му издигнал статуя в храма на Асклепий. Човек невинаги трябвало да чака да умре, за да се сдобие със статуя в Рим.

31

Тези три легиона били една десета от римската армия.