Читать «Скандална история на Римските императори» онлайн - страница 142

Антъни Блонд

43

Именно това, а не политическите простъпки, станали причина бившият президент на Пакистан Зулфикар Бхуто да бъде изведен от нарочно мизерната му килия и обесен.

44

Неговата четвърта и последна жена, седем години по-стара от него и женена вече пет пъти; въпреки това той бил силно привързан към нея и не е изневерявал. Според сведенията по време на престоя си в Капри Калигула се държал скромно и същевременно невъздържано, тъй като бил принуден по някакъв начин да успокоява дивите страсти на Тиберий. След като дошъл на власт, макар отначало да прогонил известните перверти, станал сексуално всеяден и преспивал с когото му падне, в това число и с актьора Мнестер, със зетя си, с различни заложници и, разбира се, със сестрите си. Предишните му бракове не са добре документирани и като че ли не са се зачитали особено с изключение на брака му за Полия, която била доста богата.

45

Чарлз Лотън, който изглежда доста убедително като римски император, изигра – може би несъзнателно – Клавдий като хомосексуалист в един филм, който така и не видя бял свят. Серия от сцени го показват как обърква репликите си точно когато трябва да осъди един добре изглеждащ младеж (Сабин?) на смърт заради участието му в убийството на предшественика му Калигула. Макар и вълнуващ, този епизод е исторически недостоверен – истинският Клавдий всъщност е пощадил Сабин (който впоследствие най-тактично се самоубива) и без да се замисля, заповядва с онова, станало прочуто отпуснато движение на китката екзекутирането на Херея и компания, тъй като подобни хора биха могли да се превърнат в неудобство и за самия него.

46

Племето алоброги, от което произхождал, просперирало благодарение на колаборационизма с Юлий Цезар.

47

Това блестящо описание, макар и да е анахронизъм, е взето от „Клавдий“ на Барбара Левик (В. Levick, Claudius, Patsfors, 1990).

48

Първите водни съоръжения там функционирали през 1 в., по времето на царството Анарадхапура; сингалците, които прилагали тригонометрията за своите хидропроекти, били докарани в Рим от Тиберий по случай идването му на власт.

49

Палас живял още седем години в огромното си имение, но богатството му било прекалено голямо, за да бъде търпяно от алчния тогава император. Накрая бил тихомълком отровен.

50

M. Griffin, Nero, Batsford, 1984.

51

Персоналът на тази първоначално Птолемеева институция изобретявал също така и оръжия и съответно бил окуражен да емигрира в Рим вместо в Партия, също както германските учени в навечерието на Втората световна война предпочели САЩ пред СССР.