Читать «Скандална история на Римските императори» онлайн - страница 139

Антъни Блонд

6

Историците имат сложната задача да изчислят съвременната равностойност на подобни суми, особено заради темпа на инфлацията през последните петдесет години и различните стойности в прединдустриалното общество. Например облеклото било много по-скъпо. Имало случаи на убийство заради наметало. В едно от писмата си Павел моли да му върнат една оставена дреха. Бедна страна като Шри Ланка днес може да ни даде представа за стандартите в античния свят. На работниците се плаща наднича, еквивалентна на един долар, което е достатъчно за оцеляването на цяло семейство. Драхмата, използвана от Йосиф и равностойна на сребърния римски денарий (откъдето идва съкращението „d“ за днешното пени), също била стойността на дневното заплащане. Един талант възлизал на 60 000 драхми, така че когато Ирод в своя банкрутирал (и очарователен) ранен период предложил 300 таланта като откуп на брат си Фасаел, той всъщност трябвало да намери равностойността на 1,5 милиона съвременни лири стерлинги.

7

Прозелит – новопокръстен; пламенен привърженик на новоприети идеи. – Б. пр.

8

Ирод посетил Рим три пъти в живота си и винаги бил посрещан с най-големи почести в двора. Сестра му Саломе имала връзка с арабския регент Силей и желанието й да се омъжи за него било подкрепено от приятелката й, императрица Ливия. Береника била приятелка на императрица Антония, бабата на Калигула, при която отсядал Ирод Агрипа при престоите си в Рим. Тя платила дълговете му, когато отишъл да види Калигула на остров Капри с император Тиберий. Според Гибън сестра му Береника (прочута със скъпоценностите си подобно на херцогинята на Уиндзор) била обичана от Веспасиан Тит и на петдесетгодишна възраст трябвало да бъде изтръгната от ръцете на по-младия му брат Домициан.

9

Цитирано от великолепната книга на Stewart Perownp Tha Ljfe and Times of Herod the Great. Hodder & Stoughton. 1986.

10

Е. Мери Смолууд, издател на „История на Юдейската война“ на Йосиф за класическата колекция на „Пингуин“, отбелязва: „При липса на външни корективи сме принудени, макар и против желанието си, да приемем думите на Йосиф за истина.“

11

„Прекрасна възвишеност, радост на цялата земя“, както се пее в Псалм 47.

12

През 1808 г. Наполеон свикал Синедрион, за да удостои видните евреи, но те заподозрели, че това е просто номер за изтръгване на пари.

13

Грабителството (repetundae, или незаконно събраните данъци) било голям бизнес, санкциониран през 122 г. пр. Хр. от специалния Lex Acilia, прокаран от един приятел на реформатора Гай Гракх. Според него жителите на провинциите трябвало да бъдат ефективно защитавани от неоправданите грабежи на римските губернатори. Бил учреден постоянен съд, в който заседавали конници, назначавани по жребий. Юдея била горещо, но доходоносно място заради богатството на Йерусалим и против Понтий Пилат, за когото знаем, че е бил префект, а не само прокуратор, непрекъснато се повдигали жалби. Филон цитира Агрипа, който го наричал „непреклонен, безсърдечен и упорит“. Срещу Пилат не било повдигнато съдебно дело, но през 36 г. се споменава като човек, напълно лишеи от каквото и да било чувство за такт.