Читать «Скандална история на Римските императори» онлайн - страница 120

Антъни Блонд

Друго страшилище бил Вителий, император за девет смутни месеца през 69 г., убит от поддръжниците на Веспасиан. Светоний има един доста добър разказ:

„Най-прочутото от пиршествата на Вителий било вечерята, дадена от брат му по случай връщането на императора в Рим от провинциите. Казват, че тогава били поднесени 2000 от най-скъпите риби и 7000 птици; самият Вителий обаче го надминал с гозбата, която описал заради колосалните й размери като „щита на Минерва, пазителката на Града“; в нея имало черни дробове на зеленушки, мозъци на фазани и пауни, езици на фламинго и хайвер от змиорки… Бидейки човек, чието лакомство бе не само безгранично, но също така ненавременно и безсрамно, той не можел да се владее дори когато поднасял жертви на боговете и крадял от самите олтари парчета месо и житни питки, измъквал ги едва ли не от огъня и ги поглъщал на място.“

Калигула непрекъснато търсел нови и странни забавления. Той въвел нов вид баня, при която се потапял в специални масла; измислил и странни ястия — казват, че позлатявал пити и меса и пиел разтворени в оцет бисери. Самите пиршества също били новост — притежавал прекрасни вили из Кампания и кораби с толкова екстравагантно уредени палуби, че по тях можело да се видят бани и овощни дървета. (Откритите в Неми запазени съдове са доказателство за подобен разкош.) Гостите, които не си падали много по плаването, можели да участват в някой от пикниците му, които се устройвали в ложа в клоните на огромен чинар, достатъчно голяма, за да побере петнадесет души!

Ювенал, Плиний и Марциал били съвсем нормални консуматори и домакини и спазвали законите за ограничаване на разходите. Ювенал се задоволявал да вечеря просто с „тлъсто яре, най-крехкото от стадото“, в което имало „повече мляко, отколкото кръв“, малко диви аспержи и „божествени яйца, топли от сеното, заедно с кокошките, които са ги снесли“ (Може би най-запомнящото се ястие, което опитах наскоро във Франция, в ресторанта на Бардет в Тур, се състоеше от леко сварено яйце на токачка, сервирано с фина морска сол; след това бе поднесена самата птица — също задушена, но с трюфели. Бардет и готвачът на Ювенал имат едни и същи предпочитания към простотата и качеството.) Обикновените плебейски сбирки, били те семейни или приятелски, политически или корпоративни, представлявали доста скромни и трезви вечери, тъй като повечето участници нямали достатъчно пари, за да си позволят по-голям разкош — продуктите били доста скъпи.

Самият Рим представлявал доста ограничено място, в което нямало хладилници; наистина, знаели как да правят лед, но кой би си го позволил? Богатите. Обикновените хора, които живеели в леснозапалимите и паянтови апартаменти по горните етажи, често не се осмелявали да готвят поради страх от пожар, заради съседите, заради миризмите, а може би дори и заради липсата на печки. Готвенето струвало пари. Затова процъфтявал бизнесът, който и днес се радва на успех в Азия и Далечния изток — с гореща, вкусна и евтина храна.