Читать «Скандална история на Римските императори» онлайн - страница 106

Антъни Блонд

През зимата се използвали преносими мангали и централна отоплителна система, при която загрявания от пещта в мазето въздух циркулирал през специални тръби в пода и стените. Тоалетните били свързани с градската канализация, а водата идвала от акведукт. (Идеалният съпруг за амбициозна римска дама бил човек с библиотека и собствен клозет.) Мебелировката била оскъдна и се състояла от кушетки и легла (без чаршафи и одеяла, но пък с възглавници), сандъци и гардероби, триножници, табуретки и сгъваеми столове; подобно и на кухненските принадлежности, всички те били изящно изработени. За осветяване се използвали украсени светилници, в които горял зехтин. Императори (особено Нерон) и поданици най-много обичали да прахосват парите си за прекрасни съдове за пиене от кристал, злато и сребро, инкрустирани със скъпоценни камъни.

Общо взето, като се изключи това, че през разглеждания период господарят или господарката биха могли да разпънат за назидание някой роб в градината, този градски дом бил доста приятно местенце в сравнение с дворците в столиците на по-късните империи.

РЕЛИГИЯТА

Рим не бил доминиран от една-единствена религия на откровението.

Юдеите вярват, че Мойсей им показал единствения Бог чрез своя Закон, християните — че Исус е пътят на същия този истински Господ, мюсюлманите — че Мохамед изразява волята на Аллах, господарят на правоверните. С всяка от тези монотеистични религии върви и съответният наръчник, за чиито твърдения вярващите са готови да дадат живота си — Тора, Евангелията и Коранът.

Римляните нямали един Бог и един морален текст, но това не означава, че са нямали религия. Дори и най-обиграните като Цицерон, който имал мнение по всяка тема, не вярвали във възможността да съществува някакво управляващо Вселената Върховно същество, мотивирано от Разума, подобно на мимолетното изобретение на Робеспиер, или на начупения и всемогъщ Юпитер от по-късната епоха; боговете обаче били в изобилие.