Читать «Силата на настоящето» онлайн - страница 83

Екхарт Толе

И така, когато връзката ви не върви, когато изважда на бял свят “лудостта” във вас и в партньора ви, бъдете благодарни. Несъзнателното излиза на дневна светлина. Това е възможност за спасение. Осъзнавайте всеки миг, особено вътрешното си състояние. Ако има гняв, знайте, че има гняв. Ако има ревност, отбранителност, стремеж да спорите, потребност да бъдете прави, ако малкото дете вътре във вас иска любов и внимание, или пък изпитвате някаква емоционална болка — каквото и да е, знайте реалността на момента и задръжте това знание. Така връзката става “садхана” — духовна практика. Ако наблюдавате несъзнателното поведение на партньора си, обгърнете го с любящата прегръдка на вашето знание, за да не реагирате. Несъзнанието и знанието не могат да съществуват заедно продължително време — дори ако знанието е само у единия, а другият е тласкан от несъзнанието. Енергията, която движи враждебността и нападките, не може да търпи присъствието на любовта. Ако изобщо реагирате на несъзнанието у партньора си, сами попадате в негов плен. Но ако помните, че трябва да знаете за реакцията си, нищо не губите.

Човечеството се намира под голям натиск да еволюира, защото това е единственият ни шанс за оцеляване. Това ще промени всички аспекти на живота ни и най-вече взаимоотношенията ни с близките. Те никога не са били толкова проблемни и пълни с конфликти. Както може би сте забелязали, ролята им не е да ви донесат щастие или себеосъществяване. Ако продължавате да преследвате спасението посредством връзка с друг човек, чакат ви разочарование след разочарование. Но ако приемете, че предназначението на връзката е да ви направи съзнаващи, а не щастливи, тогава тя наистина ще ви предложи спасение и вие ще се настроите към по-висшето съзнание, което е на път да се появи в света. Все повече болка, насилие, объркване и лудост очаква онези, които продължават да се придържат към старите модели.

Сигурно трябват двама, за да може една връзка

да се превърне в духовна практика, както казахте.

Например моят партньор все още следва старите

модели на ревност и контрол. Много пъти съм

го изтъквала, но той не го проумява.

Колко хора са нужни, за да се превърне животът ви в духовна практика? Няма значение, че партньорът ви не иска да участва. Съзнанието може да дойде в този свят единствено през вас. Няма нужда да чакате света да стане съзнателен или някой друг да стане съзнателен, като условие за вашето просветление. В момента, в който влезете в спор, се отъждествявате с мисловна позиция и вече защитавате не само тази позиция, но и самосъзнанието си. Егото дърпа конците. Изпаднали сте в несъзнание. Понякога може би е подходящо да изтъквате някои аспекти от поведението на партньора си. Ако сте много будни, ако присъствате силно, можете да го направите, без да се намеси егото — без да обвинявате или да изкарвате другия неправ.

Когато партньорът ви действа несъзнаващо, откажете се да го съдите. Да съдите някого означава да смесвате несъзнателното му поведение с това, което той е, или да проектирате своето несъзнаване върху друг човек и да го смесвате с това, което той е. Да се откажете да съдите не означава да не разпознавате нездравото и несъзнателното, когато го видите, а означава по-скоро да заложите на знанието, не на реакцията и съденето. Така или изобщо няма да реагирате, или ще реагирате, без да губите позицията си на знание — пространството, в което реакцията се наблюдава и позволява. Вместо да се борите с тъмнината, довеждате светлината. Вместо да реагирате на заблудата, виждате я, но същевременно прозирате през нея. Да бъдете знаещи създава чисто пространство от любящо присъствие, което позволява на всички неща и хора да бъдат такива, каквито са. Няма по-силен катализатор за трансформацията. Ако прилагате тази духовна практика, партньорът ви не може едновременно да остане с вас и да остане несъзнаващ.