Читать «Розповіді про композиторів» онлайн - страница 32

Леонтіна Александровна Бас

Верді був страшенно розчарований. І знову йому на допомогу прийшов Барецці. Твердо вірячи в талант юнака, Барецці охоче береться платити за квартиру, одяг і абонемент в оперному театрі, навіть за користування нотами, аби його вихованець міг учитися.

Як і радив директор консерваторії, Верді знайшов собі вчителя серед міланських музикантів. Ним став Вінченцо Лавінья — освічений педагог і оперний композитор, який закінчив Неаполітанську консерваторію.

Наприкінці липня розпочалися уроки. З властивими Норді працьовитістю, наполегливістю й старанністю береться він за навчання: сумлінно виконує завдання вчителя, пише багато канонів і фуг, що допомагає йому набути й закріпити па практиці навички композиторської техніки й основні прийоми професіональної майстерності. Велику увагу звертає Лавінья на вивчення творів старовинних та сучасних італійських композиторів. Учитель і учень систематично бувають у театрі «Ла Скала», грають та аналізують симфонії і камерні твори Гайдна, Моцарта, Бетховепа.

Лавінья ввів Верді у музичні кола Мілана. Тут уже багато років існувало міське товариство любителів музики. Концерти товариства у приміщенні старого театру стали традиційними, і Лавінья дуже наполягав па тому, щоб Верді для глибшого ознайомлення з музичними творами відвідував його виступи і репетиції. Одного разу, коли готували ораторію Гайдна «Створення світу», жоден із трьох диригентів, що проводили розучування, не з’явився на репетицію. Тоді керівник товариства маестро Мазіні, який добре знав Верді, запропонував йому акомпанувати хору по партитурі.

— Можна грати лише басову партію, — сказав він Верді, щоб полегшити йому завдання.

Джузеппе не злякала складність партитури. Хористи, не приховуючи іронічних посмішок, гордовито дивилися на худорлявого юнака у більш ніж скромному костюмі. Спочатку Верді грав тільки акомпанемент, але потім музика так захопила його, що, акомпануючи однією лівого рукою, він почав правою диригувати, владно й темпераментно ведучи хор.

Репетиція пройшла дуже цікаво, і всі поздоровляли юнака з великим успіхом. Після такого вдалого дебюту йому довірили диригувати цією ораторією в концерті.

Успіх перевершив усі сподівання, і концерт невдовзі було повторено.

Для Верді цей диригентський виступ мав несподівані наслідки: один з любителів музики замовив йому кантату у зв’язку із сімейним святом. А маестро Мазіні — пін тепер твердо вірив у талант молодого музиканта — запропонував написати оперу. Верді із захопленням взявся виконувати замовлення. Незабаром кантату було написано. Молодий музикант думав розпочати роботу над оперою і здійснити, таким чином, свою давню мрію. Алє саме тоді із Буссето прийшла сумна звістка — помер Фердінандо Провезі. І хоч для Верді від’їзд із Мілана був зовсім недоречний, він повернувся в Буссето.