Читать «Праскови за кюрето» онлайн - страница 64

Джоан Харис

Алиса ме изгледа равнодушно. Или не беше разбрала, или отговорът беше толкова очевиден, че бе неспособна да го изрече. Реших, че въпросите може да почакат известно време – поне още един ден.

Опитах с бодрост и с усмивка.

– Добре, засега поне си наша гостенка. Къщата е на Люк Клермон, преди беше на баба му.

Алиса отново кимна.

– Познаваш ли го?

Помня, че някой – може би Рейно или Жозефин – ми разказа как сестрите Махджуби понякога играели футбол с Люк на селския площад.

– Той знае ли, че съм тук? – попита Алиса.

– Никой не знае, че си тук – уверих я. – И никой няма да те види вътре. Има книги, телевизия, радио. Нуждаеш ли се от нещо друго?

Алиса поклати глава.

– Мисля, че ще е по-добре да не променяме съществено плановете си. Иначе ще изглежда необичайно. Но ще се постарая една от нас – Анук или аз – винаги да е наблизо, в случай че ти потрябва нещо.

Алиса кимна сериозно.

Погледнах към Анук, която днес отново смяташе да се види с Жано. Тя ми се усмихна широко.

– Става – рече. – Ще си седим, ще гледаме телевизия и ще се подиграваме на всички риалити програми.

– На Алиса много ще ѝ хареса – разчорлих косата на Анук. – Сигурна съм, че "Топмоделът на Естония" или "Жени, които не могат да престанат да ядат торта" са много образователни. Алиса, когато ти дойде до гуша от нея, просто ѝ кажи да те остави на мира, ясно?

Отново просветна съвсем лекичка усмивка като тънък полумесец. Явно нещо у Анук допадаше на Алиса. Не мога да твърдя, че съм страшно изненадана. Моята малка необикновена дъщеря винаги е умеела да печели последователи. Може би ако постоят заедно, Анук ще узнае онова, което аз не успявам.

Наредих им да държат Розет под око, оставих ги и се запътих към Ле Маро.

Трета глава

Четвъртък, 19 август

Очаквах да заваря оживление. Но вместо това Ле Маро беше замрял: улиците бяха пусти, магазините – затворени. Все едно е шест сутринта, а не почти десет и половина. Слънцето прижуряше, въздухът беше съвсем неподвижен и някак злокобно прозирен.

Май само спортната зала на Саид Махджуби работеше тази сутрин.

Дали той знаеше, че дъщеря му е изчезнала? Ако знаеше, със сигурност щеше да затвори днес. Но залата си работеше и по нищо не личеше, че едно момиче е изчезнало тази нощ...

Червената врата се отвори. Излязоха двама мъже. Единият беше млад, тийнейджър, по потник и военни къси гащета. Другият беше трийсетинагодишен и един от най-красивите мъже, които съм виждала. Грациозен и мускулест като балетист или майстор по бойни спортове, със светломургава кожа, късо подстригана черна коса и по ориенталски очертана уста, изтеглена в една–единствена чувствена линия...

– Мога ли да ви помогна, мадмоазел?

За миг се стъписах. Последния път, когато минах покрай залата, долових враждебност. Този мъж обаче беше различен, той ми се усмихна и аз се озовах под прицела на едновременно мощното му и обезоръжаващо обаяние.

Младежът зад мен си беше тръгнал. Бях сама с непознатия. Очите му под гъстите вежди бяха тъмни, страстни и златисти.

– Тук съм за няколко дни. Казвам се Виан Роше...