Читать «Праскови за кюрето» онлайн - страница 57

Джоан Харис

Беше Алиса Махджуби, по-малката дъщеря на Саид, просната мъртва на речния бряг в два часа посред нощ.

Единайсета глава

Четвъртък, 19 август

Докато учехме в семинарията, ни проведоха курс за оказване на първа помощ. Още помня колко се смущавах, когато трябваше да правя дишане уста в уста на манекена – приятно закръглена женска фигура, която инструкторът наричаше Кюнегонд, и смеха на съучениците ми, когато все не успявах да я свестя.

Ала веднъж усвоени умения обикновено се възраждат точно когато са най-необходими. С Кюнегонд нямах голям успех, но в случая с Алиса Махджуби отчаянието ми вдъхна смелост. Покрих устата ѝ със своята и се помъчих да принудя момичето да диша – и между молбите, ругатните и накрая молитвите, успях да я притисна, да я подмамя обратно в света на живите.

– Слава богу, о, слава богу!

Но дотогава вече самият аз бях полумъртъв. Главата ми се въртеше, гърдите ме боляха и макар нощта да бе топла, целият треперех.

До мен Алиса Махджуби кашляше речна вода. След малко тя седна и ме погледна с очи, които сякаш бяха погълнали небето. Сигурно беше в шок. Постарах се гласът ми да звучи благо.

–Мадмоазел...

Тя потръпна. Трябваше да ѝ кажа Алиса. Но хората често са толкова чувствителни – а и един бог знае колко ислямски правила вече бях нарушил, спасявайки живота ѝ, – затова реших, че ще е по-добре да се придържам към правилата за благоприличие.

– Добре ли си? – опитах отново.

И тя отново потръпна.

– Не се страхувай. Можеш да говориш с мен. Аз съм Франсоа Рейно. Помниш ли ме? – Може би не ме беше познала без якичката и расото ми. Помъчих се да се усмихна, но тя не реагира. – Вероятно си паднала. За щастие се случих наблизо. Можеш ли да се изправиш? Ще те заведа у дома.

Тя енергично тръсна глава.

– Какво? Да повикам ли лекар?

Отново поклати глава.

– Искаш ли да потърся някой от близките ти? Сестра ти или майка ти може би?

Отново същият жест. Не. Не. Вече започваше да ме обзема леко отчаяние, а и Алиса цялата трепереше.

Опитах отново с по-шеговит тон:

– Е, не може да останем тук цяла нощ.

Никаква реакция от страна на момичето. Просто си седеше на брега на реката и дишаше учестено, прегърнала коленете си. Приличаше на мишле, спасено от котка, но сърчицето му въпреки това щеше да се пръсне от преживения ужас. Често се случва с мишките и обикновено умират.

Край с репутацията ми, помислих си. Достатъчно неприятно беше, че ме подозират като подпалвач на магазина, но ако някой ме видеше сега – вир-вода, вонящ на бира и в компанията на млада мюсюлманка, млада и неомъжена, която показваше всички признаци на умствено разстройство и която, ако изтълкува неправилно подтика, довел ме тук, можеше в объркването си да ме обвини в нападение или в нещо още по-лошо...

– Моля те, Алиса, чуй ме. – Гласът ми прозвуча по-рязко, отколкото възнамерявах. – Премръзнала си. Ще умреш така. Позволи ми да те заведа у дома.

Тя отново поклати глава.

– Защо не?

Мълчание. Момичето не ми обръщаше внимание.

– Добре, няма да те водя у вас. Но и тук не може да останеш. Ще извикам майка ти.