Читать «Праскови за кюрето» онлайн - страница 186

Джоан Харис

А междувременно Саид Махджуби правел всичко по силите си да постигне същото сред мъжете в селото. Спортната зала от край време си била техен сборен пункт, но сега се превърнала в магнит за скучаещите и недоволни млади мъже. Карим пък притежавал блясък, както лично се бях убедила. Бил привлекателен за жените, общителен с мъжете, почтителен с възрастните хора, но мълчаливо неконвенционален, достатъчно, за да впечатли младите. Саид проповядвал традиционното верую, уважение и връщане към исляма, а в спортната зала Карим използвал исляма, за да разпространява собствените си виждания, изградени по улиците на Танжер, където жените без хиджаб се смятат за полагаща се жертва на хищниците. За някои от мъжете в Ле Маро подобни приказки притежавали подривна притегателна сила. Дотогава стеснителни млади мъже започнали да се перчат. Приятелствата между Ле Маро и Ланскене постепенно замрели. Братята започнали да се държат крайно покровителствено със сестрите си, които не носели хиджаб, а докато по-традиционното облекло печелело все по-голяма популярност, общността все повече се поляризирала. Саид започнал по-открито да изразява неодобрението си към водачеството на баща си, а старият Махджуби разпалвал пламъка на недоволството, като говорел против никаб и се изказвал в полза на интеграцията.

Само за шест месеца обликът на Ле Маро неусетно се променил и никой не разбирал как точно и защо се е случило това. Дали заради влиянието на Карим? Или на Инес? Никой не знаел. Но под повърхността на кротката малка общност нещо набирало сила, нещо, което не след дълго щяло да се превърне във война.

Десета глава

 

Събота, 28 август 11,10 ч.

Война – каза Инес. – Представете си! Тайна война между майка и син! И двамата не говорехме за това. Това би означавало да признаем, че помежду ни съществува недоверие. Карим всъщност не се беше променил, просто беше станал по-внимателен. Имаше си съпруга, която го обожава, но не му беше достатъчно. Публично хвалеше ползата от никаб, но си мечтаеше за западни леки жени. Ясно ми беше, че е просто въпрос на време зина отново да го намери.

Инес отново погледна Соня. Момичето изслуша целия разказ, без да продума, но вече клатеше глава.

– Не, не го вярвам. Грешиш. Моят Карим никога не би...

Инес положи длан върху ръката на Соня.

– Знам, че сигурно ти е трудно да повярваш. Съзнавам колко жестоко ти звучи. Преди и на мен ми беше трудно да повярвам. Опитах да си затворя очите за истината. Но се започна от порното в интернет. Намерих го на компютъра му. След това дойде сексът по интернет. Хванах го навреме с едно момиче от селото. Казва се Мари-Анж Люка и в профила ѝ пише, че е на шестнайсет. Всъщност е на петнайсет, но на Карим не му пука. Била курва, така ми каза. Защо иначе ще се съгласява да се срещне с момче, ако не иска секс? Намесих се точно навреме. Карим престана да общува с Мари-Анж. Мислех, че си е взел поука, но той просто си беше намерил по-привлекателна плячка. Сестра ти Алиса, която съблазнил, а после тласнал към самоубийство...