Читать «Праскови за кюрето» онлайн - страница 11

Джоан Харис

А фигурата с черна роба, която стои малко встрани от тълпата с мълчаливо неодобрение...

Възможно ли бе това да е Франсис Рейно?

Тррааааа! Тромпетът беше крещящ и фалшив точно като яркочервената пластмаса, от която беше направен. Черната фигура сякаш трепна, когато Розет притича заедно с Бам (днес доста ясно видим), който крещеше и подскачаше подире ѝ.

Но не беше Рейно. Вече се уверих, тъй като фигурата се обърна, за да погледа след процесията. Всъщност изобщо не беше мъж. Беше жена с никаб – млада, съдейки по фигурата, и покрита в черно чак до пръстите на ръцете. Носеше ръкавици в тази безмилостна жега, а очите ѝ, единственото видимо над покривалото, бяха продълговати, тъмни и неразгадаеми.

Виждала ли я бях преди? Мисля, че не. И все пак ми беше странно позната, може би заради цветовете, сред които плуваше нейният черен неподвижен образ, цветовете па празника, цветята, лентите, знамената.

Никой не разговаряше с нея. Никой не я зяпаше. В Париж, където всички са толкова преуморени и отегчени, че почти нищо не предизвиква коментара им, хората все още забелязват никаба, а тук, където клюките са разменна монета, покритото лице не привличаше погледите.

От тактичност? Може би. От страх? Тълпата около жената се раздели на две, остави пространство, което да я приюти. Може пък жената да е била привидение, невидима сред потока от хора, докато ухание на пържена храна и захарен памук изпълва въздуха около нея, а виковете на децата се изстрелват в горещото синьо небе като фойерверки.

Трраааааа! О, боже! Отново този тромпет. Озърнах се за Анук, но тя беше изчезнала и за момент градските ми сетива тревожно се изостриха...

После я видях в тълпата да разговаря с някого – с момче на нейната възраст. Може би приятел. Дано. Анук трудно се сприятелява. Не че е необщителна. Всъщност е точно обратното. Но хората усещат грубостта ѝ и я отбягват. С изключение на Жан-Лy Рембо, разбира се, Жан-Лу, който вече се е срещал със смъртта твърде много пъти за краткия си живот. Понякога губя надежда за своята малка Анук, която е понесла толкова много загуби, а избира за свой най-близък приятел момче, което може и да не доживее до двадесет.

Не ме разбирайте погрешно. Харесвам Жан-Лу. Но малката ми Анук е чувствителна по начин, който само аз разбирам. Смята се отговорна за неща, които са извън нейната власт. Може би защото е по-голямото дете или пък заради случилото се в Париж преди четири години, когато вятърът едва не ни отнесе завинаги.

Отново огледах тълпата за познати лица. Този път разпознах Гийом – с осем години по-възрастен, но все същият, с кучето, което беше пале, когато с Анук напуснахме Ланскене, а сега го следваше спокойно заедно с малка група деца, които му даваха лакомства и бърбореха въодушевено.

– Гийом!

Не ме чу. Музиката и смехът бяха прекалено силни. Но мъжът близо до мен рязко се обърна и видях познатото му лице. Дребни, остри и подредени черти, мразовито сивкави очи, а успях да зърна и цветовете му, когато мъжът се обърна изненадано – всъщност ако не бяха тези цветове, може би не бих го познала без расото му, но няма начин да скриеш кой си под маската, която носиш...