Читать «Праскови за кюрето» онлайн - страница 12

Джоан Харис

– Мадмоазел Роше? – възкликна той.

Беше Франсис Рейно.

На четирийсет и пет почти не се беше променил. Същите тънки, подозрителни устни. Косата му беше силно загладена назад, за да преодолее склонността ѝ да се накъдря. Същите упорити рамене като на мъж, който носи невидим кръст.

Беше понапълнял, откакто го видях за последно. Въпреки че никога няма да стане дебел, беше добил приемлива закръгленост в средната част на тялото, която издаваше не толкова суров режим. Отива му – достатъчно висок е, за да поеме малко допълнителна маса, – а още по-учудващото е, че около хладните сиви очи има бръчици, почти намекващи за смях.

Усмихна се – срамежлива, неуверена усмивка, с която не е свикнал много. И тази усмивка ми помогна да разбера какво имаше предвид Арманд, когато ми писа, че Ланскене ще се нуждае от моята помощ.

Разбира се, всичко беше в цветовете. Външният вид на кюрето беше на човек, който напълно се владее. И все пак аз го познавам по-добре от повечето хора и долових, че под привидното си спокойствие Рейно е дълбоко притеснен. Като за начало, якичката му беше накриво. Яката на свещеника се пристяга отзад – в конкретния случай с малка щипка. Тази на Рейно се беше измушила от едната страна и щипката ясно се виждаше. За педантичен човек като Рейно това не беше обикновена подробност.

Какво беше казала Арманд?

Ланскене отново ще има нужда от теб. Но не разчитай на нашия твърдоглав свещеник...

А и цветове: помпозна смесица от зелени и сиви нюанси, примесена с аленото на злочестината. И погледът му – предпазливата безучастност на мъж, който не умее да помоли за помощ. Накратко, Рейно сякаш стоеше на ръба на пропаст и вече знаех, че не мога да си тръгна, преди да разбера какво става.

И запомни: всичко се завръща.

Чувах ясно гласа на Арманд. Мъртва е от осем години, а все още звучи толкова упорита, колкото беше приживе, упорита и мъдра, и немирна. Няма смисъл да се опитвам да се съревновавам с мъртвите, гласовете им са безпощадни.

Усмихнах се и казах:

– Мосю кюре.

След това се подготвих да яхна вятъра.

Седма глава

Неделя, 15 август

Боже мой, изобщо не се е променила. Дълга черна коса, засмени очи, яркочервена пола и сандали. В едната си ръка държи наполовина изядена питка, а на другата дрънчат гривни; дъщеря ѝ подтичва след нея. За момент ми се струва, че времето е спряло, дори детето сякаш почти не е пораснало.

Разбира се, не беше същото дете. Почти веднага го осъзнах. Като за начало, това е червенокосо, а другото е тъмно. Освен това, като се взрях по-внимателно, видях, че Виан Роше всъщност се е променила – има бръчици около очите и изражението на лицето ѝ е станало предпазливо, сякаш изминалите осем години са я научили да не се доверява или може би просто очакваше неприятности.