Читать «Погребани тайни» онлайн - страница 66

Джозеф Файндер

Къщата, в която снощи Тейлър бе прекарала 45 минути, беше триетажна и боядисана в бяло, една от хубавите. В шест и половина сутринта в квартала беше спокойно. Видях жена с клин в черно и тюркоазено, която беше излязла да потича, после от един гараж в другия край на улицата се показа кола. Зачаках, без да изпускам от очи къщата. После излязох и минах покрай нея, сякаш бях съсед, който прави сутрешната си разходка. Бързо се огледах и небрежно се качих на предната веранда. Видях пет звънеца с имена до тях. Пет апартамента — в един от тях сигурно живееше собственикът. На горните два етажа имаше по два апартамента.

Петте фамилни имена бяха Шиф, Мърдок, Пепейра, О’Конър и Ънгър. Запомних ги, върнах се в колата, набрах номера на Дороти и я събудих.

Тя ми върна обаждането след пет минути.

— Маргарет О’Конър е на 79 години, вдовица от 15 години — притежава сградата от 1974 г. Останалите четирима плащат Наем. Единият наскоро е завършил колеж и работи за Амнести Интернешънъл. Двама правят докторати в „Тъфтс“. Четвъртият е нашият човек.

— Кой точно?

— Перейра. Пълното му име е Маурицио да Силва Кордейро-Перейра и да, намерих снимката му. Това е мъжът от записа на охранителната камера в хотела.

— Тейлър го нарече Лоренцо.

— Дал й е фалшиво име.

— Фамилията му е на звънеца, така че дори отначало да не е знаела истинското му първо име, е била наясно с фамилното. Каква е връзката им?

— Ето какво открих — той е на трийсет и две, роден е в Сао Пауло, Бразилия. Семейството му е богато, говорим за големи пари. Баща му работи в ООН в Ню Йорк.

— Ха! И с какво се занимава бащата?

— Вероятно с нищо особено. Член е на постоянната мисия на Бразилия и доколкото знам, тези хора не вършат нищо. Маурицио е израснал в заградено имение в Морумби, в предградията на Сао Пауло. Учил е в двуезично училище — „Сейнт Пол“, а после е постъпил в Универсисаде де Сао Пауло. Член е на тенис клуб „Хармония“ и на поло клуб „Хелветия“…

— И защо богаташче като него ще живее в скапан апартамент на Бедфърд?

— Изглежда е прекарал няколко доста лениви години като Докторант във факултета по право и дипломация „Флечър“ в „Тъфтс“. Само че не е отделял много време на библиотеката — пласьор е, най-вече на кокаин, трева и амфетамини.

— Сега вече стана интересно. Какво научи за това?

— Преди две години е имало общо разследване на Управлението за борба с наркотиците и Имиграционните служби по хипотезата, че хлапето използва дипломатическата поща на баща си, за да вкарва контролирани вещества.

— Баща му сигурно никак не е бил доволен — казах аз.

— Няма да се учудя, ако се е отказал от него. Няколко пъти е бил арестуван, но не са му отправили обвинения. Явно малкият знае как да лъже системата.