Читать «Перверзни игри» онлайн - страница 18

Ема Томова

Блудното като нечисто или омърсено, подхванато и ползвано от древната еврейска религиозност, засяга патриархалния модел на поведение и е съвсем логично да бъде пренесено в мисловността на целия християнски свят. Стремежът да се съхрани народа в трудни времена прави необходимо спазването на определени закони, в които жената и най-вече нейната раждаща утроба се превръщат в безценен с възпроизводителната си сила, спасителен за оцеляването „механизъм“. Мощта на мъжкото влияние и потъпкването на женскостта са белези, типични за патриархалния модел. Жената е лишена от глас, избор и видимост – нейното съществуване се остойностява единствено през призмата на раждането, на мъжа, на рода и на общността.

Вероятно не е лесно за една авторитарна и властна мъжкост да бъде зависима (и едва ли не подчинена) от привидно слабата и недостойна женскост, притежаваща дарбата да ражда живот. А именно чрез него ще се съхрани родът, ще се осигури бъдещето. Какво би се получило, ако на жената й бъде позволено да блудства?!

Тук е важно да вмъкна, че склонността към разврат бива принизявана, отричана, ненавиждана и наказуема единствено в параметрите на „важните ценности“, които споменах (продължаване на рода и запазване на общността). Блудността в полето на профанното не вълнува патриархалната норма – проститутки винаги е имало, има и ще има. Но ако една семейна жена бъде развратна и се сношава с мъж или мъже извън собствения й, то това разбива не само сигурността на съпруга й, но и на рода и на цялото общество. Защото къде ще отидат имотите, парите, земите, ако не е ясно чие дете носи жената?

Блудницата е опасно създание, което сее хаос, обърква умовете и руши нормите. Развратността носи несигурност, разпиляност и безредие. Мъжът няма да знае чие дете отглежда, при чие дете отива имането му –оттук системата се разклаща и е възможно да рухне.

Не може да бъде скрита и истинската магия, идеща от дебрите на времето на Жриците – мъж, докоснал се до курва, е хипнотизиран и дори може да загуби ума си. Развратът е наркотик, който обсебва.

Затова тази дума е използвана от невежите, от ограничените умове и от страхливците. Те се носят по течението на наследените идеи, без да се замислят, без дори да съзнават ограниченията, в които съществуват уютно, но безсмислено в полето на по-висша идея.

Категоричността, с която този мъж ме наричаше курва, ме предизвикваше, караше ме да мисля за нещата отвъд видимата им страна. Наричаше ме така с лекота, като делничен поздрав. В мен нахлуваше усещането, че словесно е фиксирал истината за самата ми същност.

Разбирах, че ме познава по-добре от самата мен.

Освен срама и неудобството, започнах да изпитвам тайно вътрешно удоволствие – хубаво, гъделичкащо и топло усещане. Сякаш самата думичка притежаваше огромна сила, която провокираше нещо в мен. Свикнах с идеята и в един момент я приех. Беше процес, който мога да изразя и така, чрез символиката на препинателните знаци:

Курва?

Курва!

Курва.

Ангел продължаваше да ми обяснява каква голяма мръсница съм, а аз го слушах с греещи очи и усмивка. Вече разбирах какво иска да ми каже. В мен се пробуди и желание от нов тип – не просто за секс, за да нахраня могъщото си либидо, но и за да покажа каква страхотна курва съм. Исках да демонстрирам колко съм ерогенна. А той ми обясняваше, че само истинската мръсница е способна да дари щастие на един мъж.