Читать «Оповідь Артура Гордона Піма (збірник)» онлайн - страница 150

Эдгар Аллан По

48

Задля наочного прикладу можна навести випадок із бостонським бригом «Поллі», чия доля настільки схожа на нашу, що я не можу не згадати тут про нього. 12 грудня 1811 року це судно тоннажністю в сто тридцять тонн вийшло з Бостона під командою капітана Каспо з вантажем лісу та провізії, взявши курс на Санта-Круа. Крім капітана, на борту було восьмеро людей: його помічник, четверо матросів, кок, а також якийсь містер Хант із дівчиною-негритянкою, що йому належала. П’ятнадцятого грудня, щасливо проминувши мілину Джорджа, судно дало течу під час шторму, що налетів з південного сходу, і кінець кінцем перекинулося, та коли щоглу знесло за борт, корабель випрямився. В такому становищі, без вогню і з дуже малим запасом харчів люди провели на його борту сто дев’яносто один день (від п’ятнадцятого грудня до двадцятого червня), коли капітана Каспо та Семюеля Баджера, – лише вони вижили, – підібрала «Слава», яку капітан Фезерстоун вів з Ріо-де-Жанейро додому в Гулль. Їх підібрали на двадцять восьмому градусі північної широти і на тринадцятому градусі західної довготи – отже, вони дрейфували понад дві тисячі миль! Дев’ятого липня «Слава» перестріла бриг «Ромео», і капітан Перкінс забрав двох бідолах до себе, висадивши їх потім у Кеннебеку. Оповідь, з якої ми запозичили ці подробиці, закінчується такими словами:

«Природно запитати, як, пропливши таку величезну відстань у найбільш судноплавній частині Атлантичного океану, вони не були ніким помічені? Їх проминуло понад десять кораблів, один з яких підійшов до них так близько, що вони виразно бачили людей, які дивилися на них із палуби та з такелажу, але на гіркий подив бідолах, які вмирали з голоду й холоду, ті зневажили всі закони гуманності, підняли вітрила і покинули нещасних напризволяще. (Прим. автора.)

49

Каронада – корабельна гармата, яка має порівняно невеликі, як на свій калібр, вагу і довжину, стріляє важкими ядрами або картеччю на невелику відстань.

50

Ост-Індія – застаріла назва Індії та деяких країн Південної та Південно-Східної Азії.

51

Ліга (морська ліга) – приблизно 5,5 км.

52

Тенеріфський пік – вулкан Тейде на острові Тенеріфе – найбільшому в архіпелазі Канарських островів.

53

Земля Ван-Дімена – стара назва острова Тасманія.

54

Існує гіпотеза, що за острови Аврори помилково приймали скелі Шаг (Shag) – невеликі голі скелі, які ледь піднімаються над поверхнею води (вони знаходяться між Південною Джорджією і Фолклендськими островами), адже їх кількість і географічні координати майже такі самі, що й в островів Аврори, як їх вказували мандрівники.

55

Королівська Філіппінська компанія була заснована 1785 р. з метою прямої торгівлі між Філіппінами та Іспанією, якій вони тоді належали.

56

Мальвінські острови – архіпелаг в Атлантичному океані на південний схід від Аргентини, зараз краще відомі під назвою Фолклендські острови.